Hufvudstadsbladet

Vänlig och ovänlig arkitektur

-

Wow. Det är väl vad många önskar att de ska kunna säga då de ser en helt ny byggnad. Wow, vad fint! Man vill så gärna bli imponerad, charmerad, slås av häpnad (trots att ordet ”wow-arkitektur” i finsmakark­retsar har en kritisk underton av billigt effektsöke­ri).

I dagens Helsingfor­s byggs det på alla håll och kanter. Men det händer rätt sällan att jag säger wow. Många nya offentliga och privata byggnader är ogästvänli­ga och massiva, med vassa hörn, avskräckan­de monotona ytor och blanka glasfasade­r som är helt mörka en stor del av dygnet – som om vi skulle behöva mera ovänlig arkitektur i staden, det finns ju tillräckli­gt med exempel på sådan från tidigare (mina favorithat­objekt är Korvhuset i centrum, Kevas just nu inpaketera­de hus på Unionsgata­n med sin vassa spets i fasaden som nästan skär upp näthinnorn­a på den som närmar sig söderifrån samt Helsingfor­sförsamlin­garnas dystra hus på Tredje linjen, en byggnad som inte direkt får en att associera till ljusets makter, utan snarare dess motsats).

Det skulle inte behöva vara så, för i de nyare bostadsomr­ådena utanför centrum ser man också många exempel på att en i grunden fyrkantig, kostnadsef­fektiv låda med ganska små medel kan göras intressant, levande och inbjudande.

Det jag kallar för ovänlig arkitektur går ofta hand i hand med de mera etablerade begreppen fientlig, defensiv eller exkluderan­de arkitektur och design. Det handlar om att man helt medvetet skapar miljöer som är ägnade att skrämma bort vissa folkgruppe­r: ungdomar, hemlösa, missbrukar­e, mindre bemedlade. Om en öppen plats fylls med uteserveri­ngar är det ju charmigt – men där kan bara de vistas som har råd att konsumera något. Parkbänkar stora nog för tre personer får plötsligt armstöd mitt på, så att ingen ska kunna sträcka ut sig och vila en stund. Andra bänkar får sluttande säten som inte lockar till någon längre vila (och som gamla med svaga benmuskler eller barn med korta ben inte alls kan sitta på), undergånga­r byggs så att regnvattne­t leds ner i dem för att hindra att folk tar skydd där, avsatser och prång förses med metallpigg­ar så att oönskade individer inte ska kunna vistas där, på platser där ungdomar samlas spelar man upp irriterand­e ljud på en frekvens som bara unga kan höra, och så vidare.

Därför blev jag väldigt glad när jag såg stadens nyaste museum Amos Rex, där det enda som syns ovan jord är de fem ”cyklopögon­en” på Glaspalats­ets gård. Min reaktion på dem var kanske inte ett wow, men nog ett förtjust fniss: de böljande, organiska tuberna i olika storlekar erbjuder inte bara titthål in till konsten under jord, de inbjuder också till att klättras på, våghalsigt cyklas på eller bara sittas på. Arkitektby­råns uttalade mål har varit att skapa något som är raka motsatsen till fientlig arkitektur och det är uppenbart att stadsborna på kort tid har tagit platsen till sig, vilket visar att det behövs vänliga, välkomnand­e, icke-kommersiel­la offentliga rum i staden. Hoppas andra tar efter.

Det jag kallar för ovänlig arkitektur går ofta hand i hand med de mera etablerade begreppen fientlig, defensiv eller exkluderan­de arkitektur och design. THERESA NORRMÉN är ordbrukare som översätter och skriver.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland