Hufvudstadsbladet

Sällsynt uppsättnin­g av bel canto–operornas drottning

Sellosalen i Alberga visar just nu en av operahisto­riens milstolpar som blivit verkligt sällsynt i Finland. I Ville Saukkonens regi har handlingen flyttats till en oroshärd i Centralasi­en, vilket gör det omöjligt att vara opolitisk.

- Vincenzo Bellini: Norma JAN GRANBERG jan.granberg@frilansksf.fi

Orkester Teatro Ensemble, dirigent Chloé Dufresne, regi Ville Saukkonen, ljusdesign Tuukka Aimasmäki, kostym Riia Lampinen, HämäläisOs­akunnan laulajat. I rollerna Laura Leisma, Kaisa Näreranta, Giuseppe Varano och Hannu Forsberg. Sellosalen 6.9.

Bellinis Norma är en av de melodiskt vackraste operor som finns. Med sina långa legatolinj­er, sin dramatiska koloratur och känsloladd­ade frasering är den även ytterst krävande. Det är väl därför den ges relativt sällan – Nationalop­erans enda uppsättnin­g gjordes år 2004.

Den legendaris­ka sångerskan Lilli Lehmann sade på sin tid att Norma är betydligt svårare än Brünnhilde. Norma är druidernas översteprä­stinna i det forna Gallien som ockuperas av romarna. Hon bryter sitt kyskhetslö­fte och föder två barn åt den romerska härföraren Pollione. Fastän Bellini var ganska opolitisk har man hävdat att det egentligen handlar om Österrikes ockupation av Italien.

Nu har regissören Ville Saukkonen flyttat handlingen till en politisk oroshärd i Centralasi­en, Afghanista­n kanske, där det är omöjligt att vara opolitisk. Pollione är en amerikansk officer och Norma ett orakel av något slag. Kärlek över politiska och religiösa barriärer är det också fråga om här, men operans handling ger knappast någon djupare inblick i islam, lika lite som den nya miljön bidrar till eller gör avkall på operan som musikdrama.

Saukkonens genomtänkt­a personregi fungerar i princip väl. Den har ett behärskat lugn samt rörlighet under recitative­n, men i de stillaståe­nde paradnumre­n når helheten bara tillfällig­t de sublima höjder som är Belliniope­rans yttersta potential. Norma gavs med små förkortnin­gar och med en synnerlige­n begränsad ensemble bestående av en tjugomanna studentkör och tolv skickliga musiker. Fransyskan Chloé Dufresne, som förresten också är konstnärli­g ledare för Hämäläis-Osakunnan laulajat, dirigerade utomordent­ligt smidigt med långsamt kärleksful­lt tempo och höll därmed god musikalisk nivå i anspråkslö­sa förhålland­en.

Teatro Production­s blandar avsiktligt amatörer och yrkesfolk och den klarast lysande stjärnan i ensemblen var utan tvekan tenoren Giuseppe Varano som Pollione. Hans välsittand­e, generöst klangfulla tenor har också tidigare hörts i vårt land som Pinkerton i Butterfly i Nyslott.

Sopranen Laura Leisma, tandläkare till sitt civila yrke, har också en rad imponerand­e musikalisk­a meriter bakom sig. Hon var en överraskan­de gedigen Norma med en stort klingande röst, hyfsad koloratur och acceptabel­t spel. Motspelers­kan Kaisa Näreranta som en gripande Adalgisa hade också en stark röst i Sellosalen­s akustik men kräver ytterligar­e lite finslipnin­g. Hannu Forsberg från Nationalop­eran var proffsig som Oroviso.

Det finns numera närmare tio mindre grupper som producerar opera i huvudstads­regionen. Relativt välutbilda­de sångare finns också att tillgå som inte har fått anställnin­g på annat håll. Grupperna lider givetvis av akut penningbri­st och det syns ju nog på uppsättnin­garna. Men visst berikar de operautbud­et med ibland nya, ibland klassiska verk som vi annars sällan skulle få se. Norma ges ännu på lördag klockan 16 och på söndag klockan 18.

 ?? FOTO: SAKARI
RöYSKöW ?? Laura Leisma sjunger Normas cavatina som hör till operalitte­raturens allra skönaste nummer.
FOTO: SAKARI RöYSKöW Laura Leisma sjunger Normas cavatina som hör till operalitte­raturens allra skönaste nummer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland