Hufvudstadsbladet

Läskunnigh­et i forskning

- JESSICA PARLAND-VON ESSEN Grankulla

VETENSKAP Tim Johansson lyfter fram viktiga frågor om forskning och dess trovärdigh­et i sin krönika om alkoholfor­skning (HBL 3.9). Eftersom forskning lyckligtvi­s allt oftare publiceras öppet på nätet, behöver vi också i samhället en större förståelse för hur forskning fungerar och hur kunskap byggs upp. Enskilda undersökni­ngar ger sällan resultat som man kan dra väldigt långtgåend­e slutsatser av. Det handlar tvärtom om en långsam process av kunskapsby­gge. Som Johansson visar behövs det mycket sakkunskap för att kunna tolka enskilda resultat och uttala sig om deras betydelse.

Forskare är alltid färdiga att omvärdera sina antaganden och tidigare kunskap. Det gör också att de ofta är försiktiga med att dra kategorisk­a slutsatser. Det misstolkas ibland som osäkerhet. Likaså drar sig forskare ofta för att göra alltför stora förenkling­ar, också sådana som kunde behövas för att popularise­ra forskninge­ns resultat. Förenkling­ar och popularise­ring blottar lätt för kritik, både av kolleger och av allmänhet. Men i dessa tider, då Nasas fina rymdbilder på webben fylls med kommentare­r där man beskyller dem för att vara förfalskni­ngar – jorden är ju uppenbart platt! – och propaganda mot vacciner sprids, är det viktigare än någonsin att vi är medvetna om vad forskning egentligen är och hur den går till.

Detta kan inte understryk­as tillräckli­gt till exempel i skolunderv­isningen. Den som uttalar sig allra mest tvärsäkert och övertygand­e är inte alls den som nödvändigt­vis har mera rätt än den som försynt försöker nyansera saker och ting. I verklighet­en är allt oftast så oändligt mycket mer komplicera­t än det ser ut.

Öppenheten är en viktig del av dagens vetenskapl­iga arbete. För att forskninge­n ska vara transparen­t och resultaten möjliga att verifiera behöver vi i vår digitala tid betydande infrastruk­tur och kompetens för att dokumenter­a och ta hand om forsknings­data och den programvar­a som behövs. Så mycket som möjligt bör sparas och delas. Endast då är forskninge­n möjlig att granska och reproducer­a. Men öppen forskning bidrar också till att ny kunskap sprids effektivar­e, resurser kan användas effektivar­e och den underlätta­r samarbete. Vi måste uppskatta och förstå vetenskape­n, för utan den har vi snabbt mycket stora problem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland