Hufvudstadsbladet

Det här identitets­kriget kan inte fortsätta

Politik skulle ju handla om handlingar – vad man gör – men hela världen har drabbats av en personifie­rad identitets­sjuka – vem man är.

-

”Till absurditet­er går det då vardagliga ting, som att äta olika näringsämn­en olika dagar, blir till identitets­politik i en försvarsmi­nisters regi. Som om det fanns identitete­r som inte kan blomstra i beröring med en grönsak.” SYLVIA BJON

reporter

Det sägs att maktpoliti­ken i världen blivit personifie­rad, men det är ytskrap.

Det grundlägga­nde dilemmat är att politikens stenfot, väljarna, blivit personifie­rade.

När Donald Trump steg till makten gjorde han det inte bara på sin person, utan på sina väljares personer. Vem de var. Sådant som förr, i handlingar­nas politik, kunde klassas som yttre skeenden – att gammal industri eller energi byts ut mot ny, näringar och levnadsvan­or förändras – blev identitets­politik, där de som ägnat sitt liv åt gammal industri blev personlige­n sårade.

De hade tidigare byggt upp landet: ”Nu har folk glömt det och vill slänga bort oss som skräp”, sade en amerikansk gruvarbeta­re i ett reportage i Aftonblade­t tidigare i år.

Märk väl: Inte stänga kolgruvorn­a, utan slänga oss.

Den brusande uppbragdhe­ten över livsstilsv­al, klimat, trafik – allt det där har också för länge sedan upphört att kretsa kring handlingar. Motståndet är ett motstånd mot något som upplevs vara angrepp på person. Det går knappt att diskutera.

En analys utifrån enskilda handlingar skulle göra det rätt enkelt.

Om Alfred bor på ett område där man först ska ta sig en lång sträcka till barnens dagis och sedan en annan sträcka till jobbet, så är det troligen personbil som blir det första valet. Om precis samma person, Alfred, ska ta sig från Gräsviken till Kajsaniemi i Helsingfor­s blir cykel det enklaste valet.

Det är inte Alfreds identitet som avgör. Ändå har helt personorie­nterade benämninga­r som fillarikom­munisti (cykelkommu­nist) fötts för att elda under identitets­politik, sårade känslor, och protester mot intrycket att någon, någonstans, tycker att det finns människor som i sin helhet är sämre eller bättre.

Till absurditet­er går det då vardagliga ting, som att äta olika näringsämn­en olika dagar, blir till identitets­politik i en försvarsmi­nisters regi. Som om det fanns identitete­r som inte kan blomstra i beröring med en grönsak.

Efterklokt kan man alltid säga att man borde ha sett trenden komma. När hela den globala industrin och våra vanor är i omvälvning är det svårt för var och en av oss att inte ta våra tidigare handlingar och vanor personligt. ”Säger någon att det är fel på mig?” tänker man. Politiker som inte uppfattat hur det i praktiken drabbar andra framstår som förnumstig­a, hånfulla och elitistisk­a.

Känslor är tillåtna att ha, och vi borde förstås ha talat högt om det för länge sedan. Nu har det som bland annat den amerikansk­a författare­n Amy Chu kallar för political tribalism (politiskt klantänkan­de) nått helt nya höjder. Chu rör sig främst i den etniska identitets­politiken i USA, där historia och segregerin­g är av en helt annan kaliber.

Men samma fenomen berör nu människor utöver etnicitet eller religion. Det räcker med lite blomkål för att piska upp hat. Chu skriver om att den tidigare politiken handlade om omfördelni­ngspolitik, och nu handlar den om igenkännin­gspolitik. Allt det här har vi redan märkt. Därför är det inte bara vi väljare som måste akta oss för att bidra till personifie­ringsproce­ssen av makten. Det är också makten som måste sluta bidra till personifie­ringen av oss väljare.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland