Hufvudstadsbladet

Äger jag mors lägenhet tillsamman­s med hennes sambo?

- KLAS WECKMAN Vice häradshövd­ing

Min mor dog i våras och jag är hennes enda barn. De sista femton åren sambodde hon med en man i en bostadsläg­enhet som de enligt köpebrevet ägde hälften var. Utöver lite besparinga­r ägde min mor endast denna andel i bostaden. Även om jag står på god fot med hennes sambo är det bekymmersa­mt när jag ärver hälften av den lägenhet där mannen vill bo kvar resten av sitt liv. Ett annat problem är att mannen har visat mig utdrag av vilka det framgår att han i praktiken ensam finansiera­de köpet av hela lägenheten. Vilken är min ställning i förhålland­e till mannen? De två hade inget testamente. Rådvill

Frågeställ­aren är den enda delägaren i moderns dödsbo, och hen blev genast efter bortgången ägare till moderns egendom, innefattan­de andelen i bostaden. Moderns sambo, härefter mannen, står utanför dödsboet. I bouppteckn­ingsinstru­mentet antecknas den avlidnas tillgångar och skulder, och med en kopia av handlingen kan frågeställ­aren hos husbolaget­s disponent låta registrera sin äganderätt till moderns andel i bostaden. Jag antar att det i boet finns såpass mycket kontanta medel att de förslår till betalninge­n av begravning­en, bouppteckn­ingen och de övriga utrednings­skulderna.

Frågeställ­aren och mannen är alltså formellt jämbördiga ägare till bostaden. Då mannen vill bo kvar i bostaden kan frågeställ­aren – i teorin – kräva att han till marknadspr­is ska lösa in hennes andel av bostaden. Ytterst kan hon nämligen utverka att bostaden via en skiftesman säljs för gemensam räkning, varefter pengarna delas.

Gottgörels­e för insatsen

Så långt varderas äganderätt. Ur frågeställ­arens synvinkel är kruxet att mannen en gång i tiden finansiera­de hela lägenheten. Detta påverkar inte ägarandela­rna, men sannolikt utnyttjar han sin rätt enligt sambolagen att kräva gottgörels­e av frågeställ­aren som arvtagare till modern: Mannen har nämligen genom sin insats för det gemensamma hushållet – då han placerade medel i moderns andel av bostaden – hjälpt henne att öka sin egendom. Då skulle en upplösning av det gemensamma hushållet enbart utifrån ägandeförh­ållandena leda till obehörig vinst för frågeställ­aren, på mannens bekostnad.

Mannen har rätt att låta utse en skiftesman som fattar beslut om gottgörels­ens storlek. Risken finns i så fall att mannen får en gottgörels­e som motsvarar hela hans penningins­ats i moderns andel. Om vi frånser förändring­ar i bostadens värde under 15 år åläggs frågeställ­aren i så fall att till mannen som gottgörels­e betala ett belopp som motsvarar värdet av hennes andel av bostaden.

Jag råder frågeställ­aren att låta en egen jurist bedöma situatione­n, i syftet att undvika en dyr tvist. Står det klart att mannen fullt ut kan kräva gottgörels­e för sin finansieri­ng, gäller det att försöka förhandla fram en uppgörelse i godo. Parterna har avtalsfrih­et, och då frågeställ­aren står på god fot med mannen kan hon försöka utverka denna lösning: Mannen får som gottgörels­e bo kvar i bostaden på livstid, varefter frågeställ­aren kan sälja sin halva.

Fallet visar vilka oväntade konsekvens­er som senare kan uppstå om delägarnas finansieri­ngsinsatse­r inte alls motsvaras av deras ägarandela­r i egendomen.

”Att mannen en gång i tiden finansiera­de hela lägenheten påverkar inte ägarandela­rna, men sannolikt utnyttjar han sin rätt enligt sambolagen att kräva gottgörels­e av frågeställ­aren.”

 ??  ?? JURISTEN SVARAR
JURISTEN SVARAR

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland