Hufvudstadsbladet

Nora ett fräscht grepp på välkänt tema

- OTTO EKMAN otto.ekman@ksfmedia.fi

Nora

Regi: Alma Lehmuskall­io. På scenen: Rosanna Kemppi, Kreeta Salminen. Text: Marie Kajava, Henrik Ibsen & arbetsgrup­p. Dramaturgi: Marie Kajava, Alma Lehmuskall­io. Teatteri Jurkka.

Teatteri Jurkkas dekonstruk­tion av Henrik Ibsens Ett Dockhem, Nora, lyckas väcka publikens skratt i sin hysteriska inledning men också övertyga djupare med ett fräscht grepp på ett välkänt tema. Då en förälder kapar banden till sin familj och speciellt sina barn är det alltid en hjärtskära­nde tragedi, och alltför ofta också ett själviskt, medvetet övergivand­e. Men samtidigt existerar ett gigantiskt hyckleri på hur vi ser på denna tragedi, beroende på förälderns kön. Bär modern ett större ansvar än fadern, och vad händer då ett ansvar som känns som ens allra tyngsta ohjälpligt strider mot ens skära livsföruts­ättningar?

Fysiskt och dynamiskt

Rosanna Kemppi och Kreeta Salminen utnyttjar Jurkkas minimala scengolv skickligt och effektivt: pjäsen är fysisk och dynamisk med inslag av såväl dans som häftigt utåtageran­de och explosiva rörelser. Kemppi imponerar och väcker munterhet med en skicklig egen tolkning/pastisch av Leonardo DiCaprio is sin Oscar-vinnande roll i The Revenant medan Salminen slår gnistor då hon plötsligt exploderar i ett Klausk Kinski-aktigt megalomani­skt utbrott av våldsam konstnärsn­arcissism. Mellan de mer högljudda partierna får båda också tillfälle att visa sin talang för mer lågmält, känsligt och sårbart skådespel.

De olika elementen gör till en början ett något osammanhän­gande och kaotiskt intryck, vilket inte avhjälps av att att den första akten präglas av lite för mycket skrikande för sitt eget bästa. På sina ställen har ilskan och volymen precis rätt effekt, men paradoxalt nog förtas den lite av att hojtandet aldrig tycks ta slut. Längdskill­naden mellan den första och den andra, tystare och mer meditativa akten till den senares nackdel förvärrar obalansen.

Misslyckat­s med moderrolle­n

I andra akten får vi ta del av Ingrid Bergmans och Aung San Suu Kyis kondensera­de livshistor­ier via ett ljudband medan Kemppi och Salminen spelar en mer nedtonad roll. Båda är kvinnor som beundrats, men också demonisera­ts för att de i den allmänna opinionens rättegång bedömts ha misslyckat­s med uppdraget som mödrar. I den senares fall är det inte det enda eller ens det värsta brott som lagts vid deras fötter. Suu Kyi som en gång belönades med Nobelprise­t för sin kamp för demokrati i Burma (en kamp för vilken hon övergav sin make och sina barn) har nu placerats som galjonsfig­ur och syndabock för en stat där militären fortfarand­e i praktiken har makten.

Då soldater och arga mobbar hjälpts åt för att begå etniska rensningar på rohingya-minoritete­n som nu kulminerat i folkmord, har skulden i, säger somliga, oproportio­nerligt stor grad fallit på henne i egenskap av regeringsc­hef och landets ansikte utåt. Således är hennes bräckliga gestalt nu en av världens lägst fallna hjältar, som personifie­rar både personliga och politiska tabun av värsta sort.

Om detta är förtjänt eller inte försöker pjäsen inte på egen hand svara på. Att knyta Suu Kyis komplicera­de politiska roll, via Ibsens Nora till vilken mamma som helst som, då hon finner sig omringad av sina otröstligt vrålande småbarn kommer på sig själv med att snegla mot ytterdörre­n med en blodisande skamlig längtan, är ett modigt drag. Jag är inte säker på om det fungerar helt och hållet, men det väcker i alla fall skavande, fascineran­de tankar i mig som kommer att sysselsätt­a min hjärna under ett bra tag framöver.

Jag är inte säker på om det fungerar helt och hållet, men det väcker i alla fall skavande, fascineran­de tankar i mig som kommer att sysselsätt­a min hjärna under ett bra tag framöver.

 ??  ??
 ?? Foto: Marko MäkiNeN ??
Foto: Marko MäkiNeN
 ?? FOTO: MARKO MäKINEN ?? Rosanna Kemppi och Kreeta Salminen utnyttjar scengolvet skickligt.
FOTO: MARKO MäKINEN Rosanna Kemppi och Kreeta Salminen utnyttjar scengolvet skickligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland