Hufvudstadsbladet

Staden vill uppbära hyra för Rastis klubbar

I flera år har Nordsjö lågstadies­kola i Helsingfor­s utnyttjat gymnastiks­alen i Rastis för olika elevklubba­r på kvällar. Verksamhet­en är nu hotad eftersom staden kommer att uppbära en hyra för utrymmet.

- NICLAS LöNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

I över 20 år har olika klubbar varit verksamma i Nordsjö lågstadies­kolas gymnastiks­al i Rastis. Verksamhet­en har varit populär bland vuxna och barn.

– Nu har vi fått ett besked om att staden kommer att uppbära en hyra för att vi utnyttjar utrymmet och att det ska alltid finnas en vaktmästar­e på plats. Det här betyder att vi är tvungna att uppbära en deltagarav­gift om klubbarnas verksamhet ska fortsätta, säger Anna Alenius, som är ordförande för Hem och skola i Nordsjö lågstadies­kola.

Nu vet man inte inom föräldrafö­reningen om det finns några utrymmen till förfogande för klubbverks­amheten på kvällstid.

– Alla trivs inte på eftis eller ungdomsgår­den och då har klubbarna på kvällarna fungerat som ett bra komplement för de barn som vill vara i klubb tillsamman­s med vuxna. Vi har också kunnat erbjuda fritids verksamhet för de barn som kommer från mindre bemedlade familjer, säger Alenius.

I över 20 år har Svante Sandström frivilligt fungerat som ledare för en innebandyk­lubb som hade långa traditione­r redan då skolan var verksam på Rödstensvä­gen i Nordsjö. I klubben har både elever och föräldrar deltagit. Sandströms frivilliga insats är på väg att få ett slut.

– Jag har haft nyckel till skolan och sett till att allting är i skick efter att vi slutat spela. Jag har förstått att

det är begränsat hur vi kan påverka användning­en av utrymmet. Jag har aldrig tagit något arvode för mitt engagemang eftersom vi spelat tillsamman­s med min son och hans kompisar. Det känns verkligen trist om verksamhet­en upphör, säger Sandström.

Han påpekar att huset ursprungli­gen är byggt för att förena alla svensksprå­kiga organisati­oner i Nordsjö under samma tak, och erbjuda ett svenskt rum, där man ostört kan tala svenska också utanför skoltid.

Enligt linjedirek­tör Niclas Grönholm på Helsingfor­s stads utbildning­sverk har staden utarbetat en plan i enlighet med strategin som går ut på att effektiver­a användning­en av utrymmen. Regelverke­t har tidigare varit brokigt och i en del skolor har man inte behövt betala någon hyra för verksamhet­en. Det här bekräftar också Taina Korell på Helsingfor­s stads kultur och fritidstjä­nster som i fjol tog över ansvaret för uthyrninge­n av gymnastiks­alar av utbildning­sverket.

– Tidigare har också rektorer haft fria händer att hyra ut utrymmen på kvällstid och veckoslut, men systemet har inte varit rättvist. Nästan alla som hyr utrymmen i skolorna är föreningar eller andra allmännytt­iga samfund, som ordnar verksamhet för barn, ungdomar och vuxna. Det finns inga grunder till att någon skulle få utrymmen gratis, säger Korell.

 ?? FOTO: HBL/ARKIV/
KARL VILHJALMSS­ON ?? Klubbverks­amheten i Rastis är hotad eftersom staden vill uppbära hyra för utrymmen.
FOTO: HBL/ARKIV/ KARL VILHJALMSS­ON Klubbverks­amheten i Rastis är hotad eftersom staden vill uppbära hyra för utrymmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland