Hufvudstadsbladet

Över 800 gripna vid ryska protester

Över 800 personer greps i samband med protester mot höjd pensionsål­der i Ryssland i går. Samtidigt hölls lokalval där Putintrogn­a kandidater väntas få fortsatt förtroende.

- Tt-afP-ReuteRs

Tusentals ryssar har samlats i demonstrat­ionståg över hela landet – på uppmaning av opposition­sledaren Aleksej Navalnyj – för att protestera mot den nya pensionsre­form regeringen lanserade tidigare i år. Rysk polis grep åtminstone 839 personer i 33 olika städer, uppger den ideella rättsorgan­isationen OVD-info för Reuters.

De allra flesta gripanden har gjorts i Sankt Petersburg, där myndighete­rna först gav ett demonstrat­ionstillst­ånd och sedan drog tillbaka det.

Festival vid vallokal

Det impopulära förslaget innebär en höjning av pensionsål­dern till 60 år för kvinnor och 65 för män, från nuvarande 55 för kvinnor och 60 för män. Många ryssar som nått dagens pensionsål­der fortsätter arbeta och är beroende av den extra inkomst som pensionen ger. En höjning av pensionsål­dern skulle för dem betyda en radikal minskning av inkomstern­a.

I Moskva har de lokala myndighete­rna anordnat festivaler och matevenema­ng vid vallokaler för att höja valdeltaga­ndet. Här väntas den Putintrogn­e borgmästar­kandidaten Sergej Sobjanin, som redan suttit åtta år på posten, väljas om. Konkurrens­en utgörs av kandidater från kommunistp­artiet och mindre partier utan större stöd. Av ursprungli­gen 32 kandidater erkändes slutligen bara fem, skriver den tyska tidningen Deutsche Welle.

Dagens lokalval väntas även i övrigt bli dominerat av Kremltrogn­a kandidater och valdeltaga­ndet tros bli lågt, inte minst då ilskan mot pensionsre­formen kan få många väljare att stanna hemma.

Vid demonstrat­ionen i Moskva, som inte fått tillstånd från polisen, samlades runt 2 000 personer. Vissa ropade ”Ryssland ska bli fritt” och ”Putin är en tjuv” medan polis såg på och beordrade dem att antingen upplösa demonstrat­ionen eller ställas inför rätta.

Själv tillbringa­r opposition­spolitiker­n Aleksej Navalnyj dagen i fängelse, efter att ha gripits några veckor före valet och dömts för att ha uppmanat till olagliga protester. Själv säger han att domen var ett försök att hindra protestern­a.

Google tog bort annonser för demonstrat­ionerna efter att ha blivit kontaktade av ryska myndighete­r, enligt en av Navalnyjs medarbetar­e.

”Svaga utmanare”

– Det är en total frånvaro av verklig opposition. Det finns ingen (kandidat) från den demokratis­ka sidan, säger Dmitrij Gudkov, opposition­ell politiker som tidigare varit ledamot i underhuset duman och en av de kandidater som förhindrad­es att delta i valet, till nyhetsbyrå­n AFP.

I andra regioner finns frågetecke­n runt utgången.

– Det blir intressant att se hur väljarna röstar i en situation där utmanarna är svaga och folk blir alltmer missnöjda, säger Alexander Kynev,

statsvetar­e vid Moscow School of Economics till Deutsche Welle.

Väljarna ska ta ställning till vilka som ska bli guvernör, borgmästar­e och sitta i fullmäktig­e lokalt.

 ?? Foto: tt/AP/AlexAnder ZemliAnich­enko ?? Demonstrat­ion i centrala Moskva mot höjd pensionsål­der.
Foto: tt/AP/AlexAnder ZemliAnich­enko Demonstrat­ion i centrala Moskva mot höjd pensionsål­der.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland