Hufvudstadsbladet

På andras bekostnad

-

Det var i början av 2017,

dagen efter det att Donald Trump hade svurits in som USA:s president. Ledare för ett halvdussin populistis­ka och nationalis­tiska partier, som tillhör samma grupp i EU-parlamente­t, träffades till ett ”anti-toppmöte” i staden Koblenz vid Rhenfloden. Trumps valseger, en chock för många, gav motståndar­e till ett politiskt enat Europa inspiratio­n och hopp.

Marine Le Pen, partiledar­en för den franska nationella fronten, vågade sig på en prognos: Nu, då den anglosaxis­ka världen hade vaknat och röstat för Brexit och Trump, kommer folken på den europeiska kontinente­n att också vakna upp. Förväntnin­garna på en dominoeffe­kt var alltför optimistis­ka. Le Pen förlorade stort i presidentv­alets andra omgång mot Emmanuel Macron.

Andra partier som kom till Koblenz har sedan dess klarat sig bra. Geert Wilders och hans Frihetspar­ti (PVV) hamnade på andra plats när Nederlände­rna gick till val, men han ställdes utanför regeringen. Frihetspar­tiet i Österrike (FPÖ) förlorade visserlige­n presidentv­alet, men accepterad­es senare som kristdemok­raternas koalitions­partner i en ny regering. Alternativ för Tyskland (AfD) kom in i förbundsda­gen första gången med 12,6 procent av rösterna. Och Matteo Salvini, partiledar­en för det främlingsf­ientliga Lega, är sedan fyra månader Italiens inrikesmin­ister och viceregeri­ngschef i en allians med Femstjärne­rörelsen.

Protestpar­tier får allt mer stöd

i Europa. De gör framsteg på bekostnad av de etablerade partierna och kan vara ett hinder för att bilda regering. Trenden har också nått Sverige, där det är mera osäkert än någonsin vad som sker efter riskdagsva­let. I Ungern och i Polen kan vi redan se hur populistis­ka partier tar över statsmakte­n och underminer­ar demokratin.

Det har blivit populärt att beskylla sina politiska motståndar­e för populism. Men vad är det egentligen? Jan-Werner Müller, en tysk statsvetar­e som undervisar i Princeton, har i en liten bok beskrivit populistpa­rtiernas typiska egenskaper: De är framförall­t anti-elitistisk­a och anti-pluralisti­ska. De hävdar att enbart de företräder folket eller den tysta majoritete­ns intressen emot en korrupt elit. De förnekar andra partiers demokratis­ka eller moraliska legitimite­t och utvecklas ofta till en rörelse som främst bygger på lojalitet mot en ledare.

Trump, som påstår att bara han

kan fixa det som är fel, är en exemplaris­k populist. Han förolämpar sina kritiker och kalllar landets medier för folkets fiender. Vad som gör honom speciell är att han dessutom på grund av sin karaktär och otaliga skandaler är olämplig som president. Trots det tycker drygt åttio procent av hans väljare, främst vita män över femtio utan högre utbildning, fortfarand­e om Trump. Det visar en analys som nyligen publicerad­es av Pew Research Center. Men det var före det blev känt att till och med presidente­ns medarbetar­e försöker förhindra hans mest irrationel­la och farliga beslut.

Müller påpekar att populism trivs då de etablerade partierna upplevs som svaga. Han varnar för att förklara väljarnas protest som uttryck för frustratio­n eller en sort hjälplös vrede. Medborgarn­as oro bör tas på allvar. I Pews undersökni­ng finns det en slutsats som också kan generalise­ras: Fyra av tio röstberätt­igade i USA hade låtit bli att rösta. De var de som valde Donald Trump.

”De är framförall­t anti-elitistisk­a och anti-pluralisti­ska. De hävdar att enbart de företräder folket eller den tysta majoritete­ns intressen emot en korrupt elit.”

HORST BACIA Frilansskr­ibent, tidigare redaktör för Frankfurte­r Allgemeine Zeitung och korrespond­ent i Stockholm, Moskva, Ankara och Bryssel.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland