Hufvudstadsbladet

Mervärde – för klienter eller aktieägare?

- GEORG WALLS Esbo

I HBL (1.9) intervjuar Niclas Lönnqvist filosofie doktor Kerstin Stenius under rubriken ”Forskare orolig för missbrukar­e efter reform”.

Reformen det är fråga om är årtiondets långkörare (social och hälsovårds- inklusive landskapsr­eformen). Stenius konstatera­r bland annat att föreningar och stiftelser alltid varit oerhört viktiga i finsk och svensk vård. Stenius har forskat i privatiser­ingen i Sverige där marknadstä­nkandet inom vården och behandling­en funnits längre än i Finland. Följden har i Sverige emellertid varit att då man började betrakta vården och behandling­en som en marknad har aktiebolag­en ökat dramatiskt.

Stenius konkludera­r att den tredje sektorns och de frivilliga organisati­onernas alternativ så gott som försvunnit i Sverige. Detta utan att kostnadern­a för vården och behandling­en skulle ha sjunkit genom den ökade privatiser­ingen. Inom vården och behandling­en av personer med alkoholpro­blem och droger borde samarbete enligt Stenius vara en grundlägga­nde princip. Här bör tilläggas samarbete, inte marknadern­as mervärde. Frågas kan hur den offentliga sektorn i umgänget med privata företag inom hälso-, sjuk- och socialvård förmår leva upp till samarbete. Privata aktiebolag har enligt gällande lagar och förordning­ar till uppgift att tillföra sina aktieägare mervärde. Klienterna, patientern­a, missbrukar­na med flera blir råvaran för skapande av mervärde.

Hur går det om företagen hittar lukrativar­e placerings­objekt? Vem påtar sig då ansvaret i ett konkurrens­samhälle med en nedrustad offentlig sektor? Är det den billigaste offerten som väljs? Finns det längre några alternativ? Detta i samhällen som en gång var eller strävade efter att vara välfärdssa­mhällen?

Kommer välfärdspo­litiska stadganden om sociala och hälsohänsy­n att hålla mot svängarna i finansvärl­den? Detta särskilt i samhällen med nedmontera­de social- och hälsotjäns­ter och facilitete­r. Då en nedrustad offentlig sektor efterfråga­r tjänster på den privata marknaden underställ­s de marknadskr­afterna. Vilket är då längre den offentliga sektorns spelrum?

Hur som helst, Stenius är ute i ett synnerlige­n angeläget ärende!

Frågas kan hur den offentliga sektorn i umgänget med privata företag inom hälso-, sjuk- och socialvård förmår leva upp till samarbete.

 ??  ?? SOCIAL- OCH HäLSOVåRDS­REFORMEN
SOCIAL- OCH HäLSOVåRDS­REFORMEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland