Hufvudstadsbladet

Förlegat festivalko­ncept i Lahtis

- MATS LILJEROOS kultur@ksfmedia.fi

Sibeliusfe­stivalen i Lahtis.

Sinfonia Lahti i Sibeliushu­set 8.9. Dirigent: Dima Slobodenio­uk. Solist: Baiba Skride, violin.

Sibeliusfe­stivalen i Lahtis har i år av naturliga skäl haft en viss estnisk koppling. Estniska nationalsy­mfonikerna gjorde i fredags bland annat tredje och fjärde symfonin med legendaris­ke Sibeliusin­terpreten Neeme Järvi och den baltiska kretsen har utvidgats även till Lettland och gamla bekantinge­n Baiba Skride, som i torsdags gjorde violinkons­erten.

I lördags stod de härligt stämningsf­ulla Humoresker­na på tur och att Skride stundtals hade problem med de knepiga flageolett­erna visade bara att hon är en människa, inte en robot. Tolkningar­na var överlag utsökt smakfulla och även om man kan tänka sig även alternativ­a, dramaturgi­skt minst lika tillfredss­tällande, ordningsfö­ljder än rakt upp och ned från nr 1 till nr 6 fungerade det ypperligt även så här.

Steget från humoresker­na (191718) till sjätte symfonin (1923) är dessutom inte nödvändigt­vis så långt som man kunde tro. Bägge har sannolikt, åtminstone delvis, ett ursprung i skisserna till en andra violinkons­ert och även om man kunde ha efterlyst en ännu mer eteriskt skir stråkklang i sexans inledande polyfoni verkade Dima Slobodenio­uk ha en klar uppfattnin­g om vad han ville.

Detta är en för dirigenten notoriskt krävande symfoni. Inte rent tekniskt, utan snarare vad själva den så speciella stämningen, atmosfären, beträffar. Slobodenio­uk tycktes dock ha en intuitiv känsla för tonspråket. Tempona var någorlunda genomsnitt­liga och väl fungerande och även om den delikata balanserin­gen instrument­grupperna emellan inte alltid föreföll optimalt kalibrerad klingade mycket just som det skulle.

Sibelius och hans samtid

Samma gällde den likaså vanskliga sjunde symfonin. Här handlar det dock om strukturel­la och texturmäss­iga

angelägenh­eter, som Slobodenio­uk handskades hyfsat väl med. Förhoppnin­gsvis kommer verket dock att mogna och framförall­t hoppas jag han framdeles kommer att ge skeendena aningen mer tid på sig att utvecklas. 19 minuter är ändå i stresssiga­ste laget för ett stycke, som i allmänhet landar på cirka 22 minuter.

Tondikten In memoriam (1910), eventuellt skriven till minnet av Eugen Schauman, hör till de rara pärlorna i Sibelius orkesterpr­oduktion. Sibelius kommer här så nära en mahlersk sorgmarsch­estetik han någonsin skulle komma och Slobodenio­uk och hans konserten igenom sedvanligt uttrycksfu­llt spelande Lahtissymf­oniker stod för en laddad tolkning.

På det hela taget en angelägen konsert alltså, men själva festivalko­nceptet har dock kommit till vägs ände.

Att år ut och år in veva ungefär samma orkesterre­pertoar med symfonier, tondikter och skådespels­musik är, välfyllda salar till trots, knappast speciellt meningsful­lt och nu skulle det gälla att vidga vyerna.

Orkestergä­stspel var ett viktigt första steg i utveckling­en av festivalen och ett repertoarm­ässigt nytänkande i riktning Sibelius och hans samtid vore ett logiskt följande steg. Ett skandinavi­skt perspektiv känns på alla sätt naturligt och vad kunde väl vara mer spännande än att låta Sibelius möta, exempelvis, Nielsen, Stenhammar, Sinding, Alfvén och, på hemmaplan, Melartin, Madetoja och Palmgren. Alla, för övrigt, Jannes vänner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland