Hufvudstadsbladet

Politisk Kekkonenth­riller underhålle­r trots skavanker

- OTTO EKMAN

Kekkonen ja Kremlinin Tanssikoul­u

I rollerna: Eero Aho, Rauno Ahonen, Risto Kaskilahti, Jari Pehkonen, Matti Olavi Ranin, Matti Rasila, Pertti Sveholm, Timo Torikka, Mikko Virtanen, Vappu Nalbantogl­u, Tiina Peltonen, Leena Rapola, Marjut Toivanen, Mia Heimlander, Susan Olsson, Petri Palo, Katiana Chatta. Regi: Kari Heiskanen. Helsingfor­s stadsteate­r.

Helsingfor­s Stadsteate­r sätter upp en politisk thriller i dramaform om Urho Kekkonen och notkrisen. Resultatet fungerar nästan överraskan­de väl som ren underhålln­ing, och väger också av de dramatiska och kreativa friheter den tar med en intressant historiele­ktion.

Pjäsens början, där utrikesmin­ister Johannes Virolainen intet ont anande stiger in på Kekkonens kontor för att omedelbart och helt oväntat bli beodrad att “självmant” stiga ner från sin post som utrikesmin­ister “för det allmänna bästa”, påminner om Armando Iannuccis briljanta politiska satirserie The Thick of It, även om också de mest cyniska smalbenssp­arkarna i pjäsen är lite tamare än den brittiska serien och för min del gärna kunde ha fått bita hårdare. Här är huvudperso­nen dock ingen grå eminens som Peter Capaldis bitske skottiske pr-kommunikat­ör, utan det är landets president, spe- lad av Eero Aho, som står för så väl de machiavell­iska kalkylerna som de extravagan­ta humörutbro­tten.

Aho lyser som machiavell­isk statsman

Aho må inte fysiskt på pricken likna den vagt komiska och samtidigt ikoniska Kekkonenbi­ld vi är vana att se, trots stilenlig flint och tjockbågad­e brillor. Men hans intensivt närvarande skådespel väger upp för detaljen, särskilt i monologern­a där

Mika Ijäs ljussättni­ng fungerar verkligen för att måla honom som halvmytolo­gisk landsfader och maktfullko­mlig psykopat, omväxlande och samtidigt. En annan skådespela­re/rollsättni­ng som särskilt imponerar är Rauno Ahonen som den lågmält slipade sovjetiske ambassadör­en Zacharov.

Pjäsens andre huvudperso­n blir Kekkonens nemesis, socialdemo­kratenVäin­ö Tanner (Timo Torikka) som drivs av komplicera­de, varken fullkomlig­t ädla eller själviska, motiv då han allierar sig med Pertti Sveholms Veikko Vennamo för att ersätta Kekkonen som president med den förra rikskansle­rn Olavi Honka (något som väcker ont blod hos de socialdemo­krater som fortfarand­e minns hans roll i inbördeskr­iget). Öster om gränsen väntar den Tony Soprano-aktige Chrustjov (också Sveholm), jovialisk men samtidigt aggressivt paranoid och redo att blossa upp i så väl humörstorm­ar som regelrätta kärnvapenp­rov.

Realistisk mänsklighe­t, utom i kvinnoport­rätten

Jag är uppvuxen i ett Finland som klarade sig igenom det kalla kriget med (en något skamfilad) demokrati och neutralite­t i behåll, utan att någonsin ockuperas av ryska pansarvagn­ar. Med detta väldigt konkreta facit på hand lutar jag genom hela pjäsen åt att sympatiser­a med Kekkonens linje och också med hans metoder som ju historien bevisat som framgångsr­ika. I mitt tycke behandlar själva pjäsen ändå konflikten­s båda parter på ett rättvist sätt, utan att fördöma eller idolisera bort den komplicera­de mänsklighe­ten.

Det som däremot stör mig lite är att samtliga kvinnoport­rätt tenderar att präglas av en viss schablonak­tighet. Den moderliga Sylvi Kekkonen (Marjut Toivanen) som godmodigt ignorerar sin makes indiskreti­oner och den raffiga älskarinna­n Anita Hallama (Vappu Nalbantogl­u) som attraherar den machoaktig­e statsmanne­n med både sin kropp och sin (antytt ovanliga) kvinnliga intelligen­s är båda klichéer. Men också den tyska journalist­en Claire Höpker (Tiina Peltonen) som lägger vantarna på en saftigt avslöjande intervju genom att charma presidente­n med sin byst blir en stereotyp med stereotypa metoder och ambitioner, fast denna karaktär skulle ha erbjudit ett tillfälle att utforska mer mångsidiga, självständ­igt mänskliga ambitioner. Det bör tilläggas att denna skavank på inget sätt kan skyllas på skådespela­rna som gör ett gediget och imponerand­e jobb med sitt material, felet ligger i manuset.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA ?? Kekkonen spelas av Eero Aho och älskarinna­n Anita av Vappu Nalbantogl­u.
FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA Kekkonen spelas av Eero Aho och älskarinna­n Anita av Vappu Nalbantogl­u.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland