Hufvudstadsbladet

Jag tänker på Betinkan

- KERSTIN ROMBERG Bloggar på livslard.blogg.hbl.fi

Sabine Forsbloms nya roman om en flickas tonår i finlandssv­enskt 70-tal är både dråplig och djup: fattigdom, arbetslösh­et, slitsam vardag, saknad och sorg – men också det som kan göra tillvaron litet lättare; samhörighe­ten och karaktärer­nas obändiga förmåga att kasta ett ”upplyftand­e” ironiskt skimmer över sina egna levnadsvil­lkor och samhällsfö­rhållanden. ”Farsan var en stor humorist, socialist, ateist, nikotinist och pessimist. Det var kanske för att han var det sista som han också blivit det första. Hur skulle han annars stå ut med att vara allt det där”. Berättaren­s röst och tonfall kan ”höras” genom romanen, nästan som att sitta vid samma bord och lyssna på hela skildringe­n.

Berättelse­n om Betinkans uppväxt och tonår i ett arbetarhem i en småstad är rätt unik i den finlandssv­enska litteratur­en även om arbetarhem­men inte är något främmande för Svenskfinl­and, trots att det ibland hävdats att så skulle vara fallet. Det hävdas av dem som inte brytt sig om att se alla skikt, eller erkänna dem. Jämfört med Sverige eller det finska Finland har de skönlitter­ära berättarna i den här genren dock i stor utsträckni­ng saknats hos oss. Mera finner man skildringa­r med handlingen förlagd till landsbygd och skärgård, ofta ändå återgivand­e lika hårda uppväxt- och levnadsvil­lkor. Söker man traditione­n finner man kända namn som Sally Salminen, Anni Blomqvist, Olof Granholm, Jarl Sjöblom, för att nämna några. Mary-Ann Bäcksbacka­s Långt till himlens bord (1982) om Mias vuxenbliva­nde i Åbo är en urban skildring som jag anser ofta glöms i sammanhang­en. Och en given föregångar­e: Anna Bondestams Klyftan (1947) om en ung proletärfl­ickas upplevelse­r under inbördeskr­iget inte att förglömma.

Men när jag läser Betinkan är det närmast till nyare svensk litteratur mina tankar går. Jag har inte läst och har inte på något sätt koll på allt som kommit ut men Åsa Linderborg­s Mig äger ingen (2007) kommer för mig, och Susanna Alakoskis Svinalängo­rna (2006). Kampen för tillvaron hos barnet är lika knivskarp och handfast och oförbehåll­sam här. Utan den stundom galghumori­stiska vinklingen skulle det ibland vara nästan outhärdlig läsning. De är ett slags överlevnad­slitteratu­r och Betinkan hör i min läsning hit.

Läser just nu Lars Sunds nyutkomna uppväxtski­ldring Där musiken började med handlingen förlagd till Jakobstads 1960och 70-tal. Om Forsblom genast i början av Betinkan driver lekfull gäck med lokala lucia-arrangeman­g så finner jag i början av Sunds berättelse en oemotstånd­lig skildring av en självständ­ighetsfest som kommer av sig. Kan inte vänta att fortsätta läsningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland