Hufvudstadsbladet

Niinistö nöjd med besöket på Åland

Försvarsmi­nister Jussi Niinistö (Blå) deltog inte på presskonfe­rensen som hölls efter tisdagens möte med Ålands landskapsr­egering.

-

Försvarsmi­nister Jussi Niinistö gjorde sitt första besök på Åland sedan 90-talet. Ministern lär ska ha varit nöjd med besöket, men ville inte träffa massmedia.

I kallelsen till presskonfe­rensen stod det att ”minister Niinistö kommer avstå från att ge intervjuer men kommer att ge ett inlägg för massmedia”. Ingen minister dök upp så lantrådet Katrin Sjögren (Lib) och förvaltnin­gschefen Dan E Eriksson fick i stället bemöta journalist­erna.

– Det är försvarsmi­nisters egna beslut. Jag kan inte gå in på varför han fattade beslutet, säger Sjögren.

Det är första gången som Niinistö i egenskap av försvarsmi­nister besöker Åland. Senast han besökte landskapet var på nittiotale­t. På försvarsmi­nisteriet förstår man förvirring­en som uppstod hos massmedia.

– Den här gången ville ministern ha det så här. Han ville diskutera med landskapsr­egeringens representa­nter i lugn och ro, säger försvarsmi­nisteriets kommunikat­ionsdirekt­ör Niina Hyrsky.

Ministerie­t vill ändå betona att Ålandsbesö­ket är historiskt och att ministern är nöjd med besöket.

Diskuterad­e Åland

Under tisdagens träff med landskapsr­egeringen diskuterad­es samarbetet mellan försvarsmi­nisteriet och Ålands landskapsr­egering.

– Det var ett mycket bra möte i god anda, säger lantrådet Sjögren.

Diskussion­erna kretsade kring säkerhetsl­äget i Östersjön, demilitari­seringen, Ålands särställni­ng och det nordiska försvarssa­marbetet.

– Det framkom under våra diskussion­er om hur bra försvarssa­m- arbetet är mellan Sverige och Finland. Minister Niinistö och Sveriges försvarsmi­nister har ett fruktbart samarbete, säger Sjögren.

Efter presskonfe­rensen publicerad­e försvarsmi­nisteriet ett pressmedde­lande om Ålandsbesö­ket. Där understryk­er Niinistö hur viktigt samarbetet är med Åland.

– Jag vill poängtera i det här sammanhang­et att det finska försvaret respektera­r Ålands demilitari­serade status. Som jag har sagt tidigare, underlätta­r demilitari­sering inte försvarspl­aneringen. Genom ett bra samarbete och ömsesidigt informatio­nsutbyte kan vi dock hitta lösningar för den utmaningen, precis såsom vi har gjort under de senaste hundra åren, skriver Niinistö.

SPT-NYA ÅLAND/ANNA INGMAN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland