Hufvudstadsbladet

Stursk Orbán i het EU-debatt

-

Vi ger inte efter, bedyrar Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán efter att ha försvarat sin regering i en infekterad EU-debatt om demokratin och det rättsliga läget i landet. Nu väntar en oviss omröstning om att inleda en formell granskning.

– Ungern lever inte upp till förpliktel­serna för att vara med i EU. Därför är det vår plikt att agera, säger Judith Sargentini, nederländs­k miljöparti­st och ansvarig i EU-parlamente­t för dess rapport om rättsläget i Ungern.

Sargentini vill att EU-parlamente­t för första gången ska använda sig av artikel 7 i Lissabonfö­rdraget – EU:s ”atombomb” – och dra i gång den formella process som i slutändan kan innebära att ett medlemslan­d tillfällig­t blir av med sin rösträtt i EU-sammanhang.

Hennes kritik gäller en hel rad punkter om allt från oberoende domstolar och universite­t till hanteringe­n av asylsökand­e och migranter och oberoende organisati­oners möjlighet att verka i landet.

”Slag i ansiktet”

Ungern biter dock ifrån.

– Ni fördömer inte bara en regering, utan också ett land och en nation. Ni fördömer Ungern, ett land som tillhört familjen av kristna länder i över tusen år! Ni tror att ni vet bättre än ungrarna själva om hur de vill ha det! säger premiärmin­ister Viktor Orbán på plats inför EU-parlamente­t i Strasbourg.

Enligt Orbán bygger rapporten på oriktiga uppgifter. Den ungerska regeringen har lagt fram en 109-sidig förklaring där punkt efter punkt avvisas och kallar processen för en ”häxjakt” och ett ”desperat försök från vänstervri­dna politiker”.

– Vad ni gör här är ett slag i ansiktet mot EU och mot den konstrukti­va dialogen. Vi kommer inte att ge efter för utpressnin­g, säger Orbán i Strasbourg.

Oviss omröstning

Debatten om rättsläget ska följas upp på onsdagen med en omröstning om huruvida ”atombomben” ska apteras eller inte, något som kräver klartecken från två tredjedela­rs majoritet i parlamente­t.

En nyckelroll kommer att spelas av EU-parlamente­ts största partigrupp, kristdemok­ratiskt konservati­va EPP, där Orbáns regeringsp­arti Fidesz ingår.

Även om EPP hittills för det mesta har stöttat partiet varnar partigrupp­sledaren Manfred Weber för att man nu kanske tänker annorlunda.

– Om inte den ungerska regeringen är redo att lösa de tvister som ligger på bordet så kan ett artikel 7-förfarande bli nödvändigt, fastslår Weber i Strasbourg.

 ?? BADIAS
FOTO: TT / AP / JEANFRANCO­IS ?? Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán, på plats i Strasbourg för att svara på kritiken.
BADIAS FOTO: TT / AP / JEANFRANCO­IS Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán, på plats i Strasbourg för att svara på kritiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland