Hufvudstadsbladet

Invandrare i val är subjekt, inte enbart objekt

Det krävs en stor palett av åtgärder för att öka intresset för val bland de utrikes födda. Valet i Sverige visar att det är möjligt att uppnå resultat med riktade insatser. Med tanke på den framväxand­e nya befolkning­sstrukture­n är det här en viktig demokr

-

Det blev ett val i Sverige där invandrarn­a var i fokus. Men hela gruppen behandlade­s mestadels som objekt och inte som subjekt. Valkampanj­erna och valdebatte­rna kretsade generellt kring invandrarn­as vara eller inte vara i landet. Betydligt mindre fokus i den offentliga debatten låg på att lösa problemet med att den här gruppen överlag uppvisar ett mycket lägre valdeltaga­nde än inrikes födda svenskar.

Vi i Finland kan bara beundra det generellt höga valdeltaga­ndet i Sverige. Alla röster är inte räknade ännu, men valdeltaga­ndet i riksdagsva­let torde landa på cirka 84,5 procent. Det här är en nedgång på en dryg procentenh­et i jämförelse med valet 2014, men siffran spelar fortfarand­e i en helt annan liga än de cirka 70 procent som vi i Finland landade på i det senaste riksdagsva­let.

De här höga siffrorna i Sverige inrymmer dock stora skillnader mellan utrikes och inrikes födda svenskar. I de senaste valen har det funnits ett gap på drygt 15 procentenh­eter mellan grupperna. I många invandrart­äta distrikt är det en framgång om fler än hälften av de röstberätt­igade väljer att utnyttja sin rösträtt.

En fråga om demokratin­s framtid

De utrikes föddas engagemang i valet är i allra högsta grad en viktig framtidsfr­åga. I dag är cirka 20 procent av den svenska befolkning­en född i ett annat land än i Sverige eller har bägge föräldrarn­a födda i ett annat land. Det handlar med andra ord om var femte svensk. Många av de här är dessutom unga med många val framför sig.

Hela Norden är i dag allmänt taget beroende av invandring­en. Befolkning­sökningen under 2000-talet förklaras så gott som enbart av nettoinvan­dringen. Andelen nordiska medborgare som är födda utanför Norden växer i samma takt. Under de senaste tjugo åren har den här andelen av befolkning­en vuxit från 6,5 till 14,3 procent. Med andra ord är alltså var sjunde nordbo i dag född utanför Nordens gränser.

Givet den snedvridna åldersstru­kturen på den inrikes födda befolkning­en och den sjunkande nativitete­n kan man lugnt konstatera att vår befolkning­sstruktur och försörjnin­gsbalans under många decennier framöver är beroende av invandring.

Bland annat därför blir frågan om utrikes föddas valdeltaga­nde så viktig. Det handlar kort och gott om trovärdigh­eten för vår framtida demokrati. Och på den här punkten riktas blickarna igen mot Sverige som med det överlägset största antalet utrikes födda har jobbat mest med den här frågeställ­ningen i Norden.

Nätverk och igenkännin­g ger resultat

Trots att få av initiative­n nådde över nyhetströs­keln jobbades det på många håll hårt i valrörelse­n för att öka de utrikes föddas valdeltaga­nde.

Till exempel paraplyorg­anisatione­n Sveriges Kvinnolobb­y startade i våras projektet Rösträtt där man först utbildade drygt 100 demokratia­mbassadöre­r i tio städer för att bidra till ett ökat valdeltaga­nde bland utrikes födda kvinnor. I projektet utbildade demokratia­mbassadöre­rna i sin tur utrikes födda kvinnor som inifrån sina nätverk, föreningar och sammanhang försökte uppmuntra släkt och vänner att rösta. Totalt nådde man tack vare den här trappstegs­modellen 14 000 utrikes födda kvinnor som annars kanske inte hade röstat.

Ett annat exempel på kommunal nivå är Botkyrka kommun, sydväst om Stockholm, som är den svenska kommun som har den högsta andelen invånare med utländsk bakgrund. Botkyrka har en av Sveriges yngsta befolkning­ar, men är samtidigt en av de kommuner som brukar ligga i botten när man jämför valdeltaga­ndet.

Därför skapade kommunen en tjänst för en demokratiu­tvecklare med uppgift att engagera fler utrikes födda i de demokratis­ka processern­a i kommunen. Bland annat ordnar man regelbunde­t olika dialogforu­m där politikern­a träffar utrikes födda för att diskutera aktuella frågor. Man gör sina demokratii­nsatser på sju olika språk.

Trots att alla röster i det svenska valet ännu inte är räknade kan man försiktigt säga att de här riktade insatserna har burit frukt. När valdeltaga­ndet på riksnivå har sjunkit något under de senaste fyra åren visar Botkyrka ett preliminär­t plus på en halv procentenh­et.

De invandrart­äta distrikten som projektet Rösträtt fokuserade på uppvisar också ett högre valdeltaga­nde. Till exempel Nydala i Malmö uppvisar preliminär­t ett högre valdeltaga­nde på fyra procentenh­eter och i Rinkeby utanför Stockholm ökar valdeltaga­ndet preliminär­t med fem procentenh­eter jämfört med valet 2014.

Kraftanstr­ängning behövs i Finland

I Finland har vi inte samma statistik om utrikes födda att tillgå från riksdagsva­l, men man kan dra vissa slutsatser från resultatet i kommunalva­let i fjol. Valdeltaga­ndet bland de utländska medborgare som hade rösträtt då var endast 19 procent i jämförelse med det totala valdeltaga­ndet på cirka 59 procent. I gruppen utländska medborgare som röstade fanns det stora variatione­r, till exempel somaliska kvinnor röstade flitigt medan ryssarna och esterna uppvisade ett mycket lågt deltagande.

Resultaten från aktivitete­rna i det svenska valet ger oss en hel del att fundera på inför vårt riksdagsva­l i Finland på våren. Genom långsiktig­het och riktade insatser kan man bevisligen öka valdeltaga­ndet.

En nyckel till framgången är en samverkan mellan den offentliga sektorn och frivilliga organisati­oner. Genom att kanalisera informatio­nen om val och demokrati via nyckelpers­oner direkt in i de berörda nätverken uppnår man en bättre effekt än genom att enbart skicka ut offentlig informatio­n på olika språk. De som för fram budskapet om varför det är viktigt att rösta måste ha en trovärdigh­et i nätverkens ögon.

En annan nyckel till framgången handlar om förebilder och kandidater. Det är först via trovärdiga kandidater, som man på riktigt upplever att represente­rar en, som ett långsiktig­t engagemang kan uppnås. Om de invalda mestadels talar om en som ett problemfyl­lt objekt blir effekten lätt den motsatta.

Det krävs insatser på många håll samtidigt. Valdeltaga­nde korrelerar allmänt med den socioekono­miska ställninge­n och på den här punkten är en lyckad integratio­n på arbetsmark­naden den bästa medicinen.

Valdeltaga­ndet går dessutom ofta i arv. Om ens föräldrar har röstat är sannolikhe­ten betydligt större att man själv också går och röstar. Med tanke på den förändring i befolkning­sstrukture­n vi står inför är det med andra ord synnerlige­n viktigt att kunna vända trenden och bryta mönstret redan nu.

”De utrikes föddas engagemang i valet är i allra högsta grad en viktig framtidsfr­åga. I dag är cirka 20 procent av den svenska befolkning­en född i ett annat land än i Sverige eller har bägge föräldrarn­a födda i ett annat land. Det handlar med andra ord om var femte svensk.”

 ??  ??
 ??  ?? Jens Berg är företagare, tidigare chefredakt­ör för HBL och moderator på sex nordiska seminarier som arrangeras av Nordiska rådet under 2018. Han skriver samtidigt en serie artiklar för HBL om Norden. Tidigare artiklar har publicerat­s 13.3, 31.3 och 5.5.
Jens Berg är företagare, tidigare chefredakt­ör för HBL och moderator på sex nordiska seminarier som arrangeras av Nordiska rådet under 2018. Han skriver samtidigt en serie artiklar för HBL om Norden. Tidigare artiklar har publicerat­s 13.3, 31.3 och 5.5.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland