Hufvudstadsbladet

Dumt av Ferrari – kan ha förstört för sig själva

”Ingen tackar nej till en förare av Räikkönens kaliber”

- FREDRIK AF PETERSENS

Jag tycker att det var ett kort, opersonlig­t och kallt meddelande från Ferrari. Kimi Räikkönen får inte ett nytt kontrakt nästa år.

Kom inte som någon större överasknin­g för ryktet har ju gått länge. Enligt vad jag snappat upp från olika ställen var det en intern kamp mellan dem som ville behålla honom, bland annat teamchefen Maurizio Arrivabene och Sebastian Vettel, och den nya ledningen för hela Fiat-Chrysler koncernen där Ferrari ingår, som inte ville förlänga kontraktet.

För några veckor sedan gick Sergio Marchionne bort. Han ville inte att Räikkönen skulle få stanna kvar. John Elkann, ett barnbarn till den legendaris­ka Giovanni Agnelli, och de andra nya cheferna ansåg sig ha en moralisk plikt att följa Marchionne­s vilja.

Enligt uppgift

sade Elkann till Räikkönen innan GP-loppet i Monza att han antagligen inte skulle få stanna kvar. Om det stämmer förstår jag inte hur man kan vara så dum när Ferrari äntligen hade en chans att vinna på hemmaplan.

Om det stämmer är jag inte förvånad över att Räikkönen körde som han gjorde i starten när han blockerade Vettel. I ivern att ta över ledningen gjorde tysken sedan ett misstag och blev bara fyra. Så med andra ord. Om det stämmer förstörde Ferrari det för sig själva och förlorade värdefulla poäng, som i stället gick till enda motståndar­en Lewis Hamilton.

Man går därmed också emot

mer än 95 000 tifosis, blir fler och fler för varje dag, som skrivit på en petition för att finländare­n skulle få stanna kvar. Han är ju den siste som vunnit VM-titeln för Ferrari, 2007. Går inte att förstå varför man gör sig av med den minst talföre, men kanske mest populära föraren av alla.

När Räikkönen stod på pallen i Monza var det han som fick det största jublet. Ännu högre blev det när han bad om ursäkt för att han inte vunnit. I folkhavet fanns ett par skyltar med texten Kimi for President.

Men den ännu större sensatione­n tycker jag är att han skrivit på ett två års kontrakt för Sauber. För ett par år sedan sade Räikkönen att Ferrari skulle bli hans sista stall men nu går han tillbaka till det där han karriär började 2001. Sauber.

Förra året

tog Frederic Vasseur över det schweziska teamet och sedan dess har mycket hänt. Många har fått gå och många nya kommit. Och därmed också resultat och det har gjort att många förare knackade på dörren när man hörde att Leclerc var på väg bort.

Hur lyckades Vassuer med att övertala Räikkönen? Eller behövde han det inte? Spelar ingen roll vilket. En enorm förstärkni­ng såväl sportsligt tack vare sin rutin, och moraliskt, som när det gäller prestigen för det schweizisk­a teamet. Och tekniskt.

– Gissa vem som är tillbaka, skriver Räikkönen på instagram.

– Känns fantastisk­t bra att vara tillbaka där allt började.

Innan flytten skall Räikkönen köra sju lopp till för Ferrari. Men med vilken inställnin­g?

Kommer han att köra

för sig själv och försöka äntligen få vinna ett lopp igen, Ferrari har ju med sin strategi stoppat honom ett par gånger, för han har ju inget att förlora? Eller kommer han att hjälpa polaren Sebastian Vettel i kampen mot Lewis Hamilton vem som först vinner sin femte VM-titel? På söndag får vi kanske ett svar när Singapores GP körs.

I Italien stod Räikkönen på pallen för 100:e gången i sin F1-karriär. I år har det blivit nio gånger i fjorton lopp. En gång bättre än Vettel.

Blir Charles Leclerc en förstärkni­ng eller försvagnin­g för Ferrari nästa år? Själv säger han att det är en dröm som blivit sann.

Svår fråga. Att han är en stor talang råder det ingen tvekan om , för annars hade han inte kommit med i Scuderias juniorprog­ram och den här säsongen har han imponerat.

Men räcker en säsong

med Sauber som ersättning för en förare som kört 285 lopp och vunnit 20? Plus VM-titeln. Det är svårare än vad det låter att byta stall. Nya människor och framför allt ett helt annat sätt att arbeta. En förare sa till mig för några år sedan att det tar minst en halv säsong innan man vänjer sig vid den nya omgivninge­n.

Helt klart är att Leclerc kommer att bli andre förare och hjälpa Vettel att köra in poäng. Men är han lika stark som Räikkönen? Många förare, Vettel, Hamilton och Alonso, har sagt att framtiden är Leclercs.

Hos Sauber måste man jublat när det hela var klart. Inte en säsong utan två. Vem tackar nej till en förare av Räikkönens kaliber? Ingen är det enkla svaret.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland