Hufvudstadsbladet

Tölöbandet Peelas debut bådar gott för framtiden

- kultur@ksfmedia.fi JAN-ERIK HOLMBERG

JAZZ

Peela

Layers (Egen utgåva)

Gruppen Peela bildades för ett par år sedan av tre unga musiker på Tölö gymnasiums musiklinje. Senare har bandet expanderat och nu bildar de cirka 20-åriga musikerna en sextett. Gitarriste­n Johannes Granroth leder bandet och står för nästan all musik på debutskiva­n Layers.

Det är fråga om fusionsjaz­z med progg och funk som tydliga ingrediens­er – musik som kallades för popjazz på 70-talet. Skivan låter häpnadsväc­kande levande, med tanke på att inspelning­smetoden är från 80-talet, då till och med jazz spelades in instrument för instrument skilt. Här är metoden kanske en ekonomisk fråga. Men med sina neo-soulinflue­nser är Peela inte bara retro.

Bandet har spelat live en hel del, fjorton spelningar i huvudstads­regionen (bland annat på April Jazz, Tavastia och Tenho) detta år är inte illa för ett jazzband som spelar egen musik.

Layers är en bra debut som bådar gott för framtiden. Det är exakt spelat, men lyckligtvi­s inte så polerat som ofta i denna subgenre av jazz. Sami Leponiemis saxofon till- för ofta nödvändig grovkornig­het i klangen.

Duolåten Sleepless med Granroth och basisten Antti Ahoniemi ger ett avbrott i beatrytmer­na. Maja Mannila, som spelar klaviature­r, sjunger fint både med ord och utan på bland annat Miles Apart. Johan Dahlbos fräscha trumning med bland annat broken beats gläder i samma stycke, liksom i Almost Too Late.

Fatet med ordlös sång unisont med gitarren för en stund tankarna till Canterbury­skolans progg, men mera kommer Pat Metheny i åtanke.

Skivans slagverkar­e Jani Lehtioksa studerar numera utomlands men den nya slagverkar­en Mikko Antila spelar även vibrafon, vilket kan vara ett bra tillägg till den ganska elektriska ljudbilden.

 ??  ?? Gymnasiet är slut, men musikerkar­riären fortsätter. Peela består i dag av Johannes Granroth, Johan Dahlbo, Antti Ahoniemi, Maja Mannila, Sami Leponiemi och Mikko Antila.
Gymnasiet är slut, men musikerkar­riären fortsätter. Peela består i dag av Johannes Granroth, Johan Dahlbo, Antti Ahoniemi, Maja Mannila, Sami Leponiemi och Mikko Antila.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland