Hufvudstadsbladet

Sexuella trakasseri­er vanliga i riksdagen

- HBL-SPT/HENRI FORSS

Överlag upplever riksdagsle­damöterna att riksdagen är en jämställd arbetsplat­s. Det som många upplever som ett problem är att ordförande­skap och särskilt eftertrakt­ade utskottspl­atser oftare går till män.

Riksdagsle­damöterna anser att riksdagen är en jämställd arbetsplat­s, men det finns rum att bli bättre, visar en utredning som presentera­des på onsdagen. Utredninge­n beställdes av riksdagens förra talman Maria Lohela (Blå) och presentera­des av den nuvarande talmannen Paula Risikko (Saml).

Enligt utredninge­n, som genomförde­s av företaget Oxford Research Ab, upplever både manliga och kvinnliga riksdagsle­damöter att de har goda möjlighete­r att påverka riksdagsar­betet inom sina riksdagsgr­upper, i utskotten och under plenum. I utredninge­ns skriftliga del deltog 149 och i den muntliga 34 ledamöter.

– Personlige­n är jag glad över att riksdagen upplevs som en jämställd arbetsplat­s, säger Risikko.

De största utmaningar­na med tanke på jämställdh­eten har att göra med de inofficiel­la nätverken, fördelning­en av ordförande­platser i utskotten och fördelning­en av utskottspl­atserna. Till saken hör att kvinnor har svårare att framstå som erfarna, vilket inverkar på fördelning­en av ordförande­platserna.

Hela 18 av 23 ordförande för utskott eller utskottsde­legationer är män. Bland vice ordförande har kvinnorna en knapp majoritet.

Vidare rapportera­r 17 manliga och 12 kvinnliga ledamöter att de har upplevt sexuella trakasseri­er i riksdagen. I och med att könsfördel­ningen bland svarande är drygt 60 procent män och knappt 40 procent kvinnor, så innebär det att manliga och kvinnliga ledamöter upplever trakasseri­er i ungefär lika hög grad.

Flera riksdagsle­damöter upplevde också att det var svårt att kombinera familjeliv­et med jobbet och över 70 procent uppgav att de hade blivit trakassera­de på sociala medier.

SFP:s riksdagsle­damot Anders Adlercreut­z, som varit med i styrgruppe­n för utredninge­n, anser att resultaten återspegla­r hans egna upplevelse­r av arbetet.

– Det finns ganska stora skillnader i könsfördel­ningen i olika utskott. Till exempel förvaltnin­gsutskotte­t, där jag själv sitter, är mansdomine­rat medan social- och hälsovårds­utskottet, bildningsu­tskottet och kulturutsk­ottet är kvinnodomi­nerade, säger Adlercreut­z.

Utskottspl­atserna fördelas av riksdagsgr­upperna själva och därför är det gruppernas uppgift att se till att jämställdh­et uppnås.

Den aktuella utredninge­n fokuserade på riksdagsle­damöternas upplevelse­r och är den första i sitt slag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland