Hufvudstadsbladet

Kronprinse­ssan Mary dricker finskt öl med välbehag

Lakrits, öl och creme brulée stod på menyn när kronprinse­ssan Marys besök i Helsingfor­s fortsatte på torsdag eftermidda­g.

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@hbl.fi

Också en kronprinse­ssa kan gilla öl, i synnerhet finskt öl.

– Det smakar gott, konstatera­de kronprinse­ssan Mary efter att ha tagit en stor klunk ur det stop som erbjöds henne.

Prinsessan­s Helsingfor­sbesök fortsatte i går med ett besök på en matmässa på Danmarks ambassad. Besöket avslutades med att prinsessan kockade tillsamman­s med kocken Tomi Björck.

– Gillar Hennes kungliga höghet att laga mat, undrade Björck och fick ett nekande svar.

Med gemensamma krafter åstadkom prinsessan och kocken en creme brulée smaksatt med lakrits.

På tal om likheter mellan det australien­siska och det nordiska köket konstatera­de kronprinse­ssan Mary att båda favorisera­r lokala råvaror.

Besöket i Finland inleddes i går morse i stadshuset i Helsingfor­s.

Fyrtio dödstysta och blyga barn i röd-vita hattar bildade mottagning­skommitté. De mest talföra av dem tinade snabbt upp efter att kronprinse­ssan hade hälsat, småpratat och hört sig för hur barnen mådde.

Barnen kom från förskolorn­a Onnela och Karpalo och all konversati­on gick på engelska. Varför var ingen svensksprå­kig förskola represente­rad? – Det är en slump, sade Samuel Sorainen som represente­rar den kommunikat­ionsbyrå som handhar en del av arrangeman­gen under det kungliga besöket.

Kronprinse­ssan fick i sista stund hoppa in som stand in för sin man kronprins Frederik. Kronprinse­n har opererats akut för diskbråck och är sjukledig i två veckor.

Kronprinse­ssans besök i Finland är dels ett sätt att fira Finlands hundra år som självständ­ig nation, dels ett handelsbes­ök. Kronprinse­ssan leder en delegation bestående av flera danska företag och programmet inleddes med seminariet Urban solutions.

Värdar för besöket i stadshuset var borgmästar­e Jan Vapaavuori och biträdande borgmästar­e Anni Sinnemäki.

Talför och orädd

Kronprinse­ssan Mary har beskrivits som välklädd, charmig och öppen. I våras kunde hela världen via en länk som spreds viralt, också notera att hon är en hustru som inte är rädd för att retas lite med sin man.

I sitt tal till kronprins Frederik på hans 50-årsdag avslöjade kronprinse­ssan att maken har en vurm för fula sportkläde­r i lycra, ett material kronprinse­n enligt sin hustru bär upp bra.

”Jag har dock lite svårt för kombinatio­nen av lycra, hjälm och rullskidor. Och när du och dina lagkamrate­r skulle till ert första Vasalopp och valde att genomföra det i vit lycra... helt ärligt, det går inte”, sade Mary ackompanje­rad av middagsgäs­ternas jubel.

Kronprinse­ssan valde också att avslöja sin makes fäbless för dåliga vitsar, som följande lustighet som prins Frederik tydligen är omåttligt förtjust i och älskar att upprepa:

“Are You finished, undrar servitören när kronprinse­ns tallrik är tom.

No, I’m danish, svarar prinsen.”

Träff under OS

Kronprinse­ssan Mary föddes som Mary Donaldson i Tasmanien den 5 februari 1972. Hon är utbildad jurist och har arbetat med marknadsfö­ring och reklam.

Kronprins Frederik och Mary Donaldson möttes av en slump på baren Slip in i Sydney i samband med OS 2000. De började prata men det dröjde flera timmar innan prinsen avslöjade sin verkliga identitet.

Paret lyckades hålla sin relation hemlig i ett par år men när dansk press fick nys om anledninge­n till Frederiks otaliga resor till Australien var smekmånade­n över.

Speciellt nervös uppges Mary ha varit inför det första mötet med den imposanta drottning Margrethe, ett möte som förlöpte väl. Förlovning­en eklaterade­s 2003 och paret vigdes i Köpenhamn 2004.

Många av oss som såg bröllopet minns väl hur en rörd kronprins försökte blinka bort tårarna när han såg sin brud vandra uppför altargånge­n i Vor Frue Kirke.

Äldste sonen Christian föddes 2005, något år senare föddes dottern Isabella och 2011 fick kronprinsp­aret även tvillingar­na prins Vincent och prinsessan Josephine.

Kronprinse­ssans besök i Finland fortsätter i dag i Åbo.

 ?? Foto: NikLas taLLqvist ??
Foto: NikLas taLLqvist
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Med gemensamma krafter skapade kocken Tomi Björck och kronprinse­ssan Mary en creme brulée med lakrits.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Med gemensamma krafter skapade kocken Tomi Björck och kronprinse­ssan Mary en creme brulée med lakrits.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Kronprinse­ssan Mary drack en klunk finskt öl med välbehag. Minister■ Jakob Elleman-Jensen var också nöjd.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Kronprinse­ssan Mary drack en klunk finskt öl med välbehag. Minister■ Jakob Elleman-Jensen var också nöjd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland