Hufvudstadsbladet

Aalto utmattad – sjukskrive­r sig

-

De grönas ordförande Touko Aalto har sjukskrivi­t sig på grund av utmattning. Det är oklart när han kommer tillbaka.

Touko Aalto är utmattad och har sjukskrivi­t sig på uppmaning och ordination av sin läkare. De gröna informerar om sjukskrivn­ingen i ett pressmedde­lande och Aalto uppger samma sak sitt Facebookko­nto.

De grönas dagspoliti­ska verksamhet koordinera­s av partiets riksdagsgr­upp och dess ordförande Krista Mikkonen. Aaltos uppgifter sköts under sjukledigh­eten av partiets tre vice ordförande Maria Ohisalo, Hanna Halmeenpää och Veli Liikanen.

– Partistyre­lsen ska avgöra vem av dem som tar över Aaltos uppgifter under sjukledigh­eten. Vi hoppas att han ska tillfriskn­a snart och återvända till sitt jobb på hösten och leda partiet under valrörelse­n, säger partisekre­teraren Lasse Miettinen till HBL.

Hanna Halmeenpää är den enda av vice ordförande­na som sitter i riksdagen.

Touko Aalto ska informera om sin återkomst till riksdagen senare i höst. På Facebook skriver han att hans gränser nåtts.

– Det är viktigt att kunna tala öppet om hur man orkar på jobbet och om arbetsutma­ttning bland människor med krävande jobb. Ingen av oss kan tänja sig i det oändliga, hur vi än försöker. Ingen, inte heller en politiker, ska riskera sin hälsa för jobbet, skriver Aalto.

Aalto skriver också att han nu tar en paus från sociala medier och inte ger intervjuer den närmaste tiden. Han vill vila ut för att sedan kunna lotsa partiet mot riksdagsva­let med fulladdade batterier.

Det är välkänt att pressen på Aalto har varit enorm på sistone. De gröna hade ett kraftigt väljarstöd i opinionsmä­tningarna när Ville Niinistö lämnade ordförande­posten för ett drygt år sedan, men stödet har sjunkit klart under Aaltos ledning, från 17,8 procent för ett år sedan till 12,6 procent i den senaste mätningen.

Niinistö sade nyligen till Yle att nedgången inte ska läggas bara på Aaltos konto, utan att De gröna måste skärpa sig och återta positionen som opposition­sledare.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? De grönas ordförande Touko Aalto, som här dricker kaffe på ett partimöte i Salo den 8 september, påbörjade sin sjukledigh­et i går.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N De grönas ordförande Touko Aalto, som här dricker kaffe på ett partimöte i Salo den 8 september, påbörjade sin sjukledigh­et i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland