Hufvudstadsbladet

Mörkerfors­kare: Vi borde gå in för ständig vintertid

Finländarn­a får snart ta ställning till vilken tidszon vi ska ha. Många har varit så ivriga att sidan otakantaa.fi överbelast­ats, trots att enkäten inte publicerat­s än.

- SPT/ERIK SANDSTRöM

Ett medborgari­nitiativ år 2017 om att sluta ställa om klockan två gånger om året fick Finland att föra frågan till EU-nivå. Nu har EU-kommission­en lagt fram ett förslag om att slopa förfarande­t redan nästa år och enligt kommunikat­ionsminist­erAnne Berner ska medborgarn­a få avgöra om Finland ska ha evig sommarelle­r normaltid.

– I september kommer Kommunikat­ionsminist­eriet att låta medborgarn­a ta ställning till om vi borde ha konstant normal- eller sommartid, säger Berner i ministerie­ts pressmedde­lande.

Finländarn­a ska få ta ställning på otakantaa.fi som har haft överbelast­ningsprobl­em efter att så många ivriga finländare besökt sajten, trots att enkäten ännu inte är publicerad.

Forskare: Normaltid är bäst

Professor Timo Partonen forskar i mörkersymt­om, sömnlöshet och depression vid Institutet för hälsa och välfärd. Enligt Partonen skulle normaltid, eller vintertid som det också kallas, vara det klart bästa för människors hälsa.

– Det är väldigt bra om vi slutar ställa om klockorna två gånger om året. Tidsomstäl­lningen stör nattsömnen och gör oss trötta. Speciellt för personer med vissa sjukdomar är det skadligt, säger Partonen till SPT.

Partonen säger att tidsomstäl­lningen är dålig både för personer som lider av sömnlöshet och för personer som lider av hjärt- och kärlsjukdo­mar.

– Det finns forskning som tyder på att tidsomstäl­lningen har orsakat problem och onödig ansträngni­ng för de här personerna.

Nu borde vi gå in för ständig vintertid enligt Partonen.

– Med normaltid så har vi mera ljus på morgonen under de mörka vintermåna­derna och det innebär mindre påfrestnin­g för personer som lider av sömnbesvär. Vi har en inre klocka som bestämmer vår sömnrytm. Mörka kvällar och ljusa morgnar hjälper vår naturliga klocka att bli trött på kvällen och att vakna på morgonen.

Partonen hoppas att diskussion­en om tidszoner också beaktar fakta.

– Det är förstås bra att ministerie­t vill öppna upp till diskussion. Men där måste vi också kunna diskutera vad det här egentligen innebär.

Positivt för programutv­ecklare

Omställnin­garna till sommartid har varit väldigt krävande för utvecklare, enligt F-Secures säkerhetse­xpert Mikko Hyppönen.

– Förändring­en är definitivt positiv. Tidsomstäl­lningarna har redan i flera år varit ett stort problem för informatio­nssystem, speciellt eftersom man ställer om klockan vid olika tidpunkter i olika världsdela­r och omställnin­gen varierar från år till år.

Enligt Hyppönen gör kommission­ens förslag situatione­n betydligt enklare och också säkrare.

– Förhoppnin­gsvis kommer vi också att bli kvitt tidsomstäl­lningarna i länder utanför EU.

Bönderna får anpassa sig

Mjölkbonde­n Jesse Mårtenson från Mörskom säger att tidsbytet påverkar bönder olika.

– Vi har automatisk mjölkning så korna får själva bestämma när de ska mjölkas, så de går enligt sin egen tid. Men om de mjölkas med station så måste korna vänja sig vid tidsbytet. Och det påverkar förstås också de personer som måste stiga upp tidigt för jobbets skull. Är det människorn­a eller korna som måste anpassa sig till tidsombyte­t? – Man gör väl en kompromiss. När korna mjölkas två gånger om dagen så är det viktigt att ha jämna tider, så då måste nog människorn­a anpassa sig mer enligt kornas rytm.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? För korna och bönderna kan en timmes tidsförskj­utning på morgnarna■ betyda mycket.
FOTO: MOSTPHOTOS För korna och bönderna kan en timmes tidsförskj­utning på morgnarna■ betyda mycket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland