Hufvudstadsbladet

Satsa på integrerin­g på svenska

- ANNA LENA BENGELSDOR­FF Lappvik

FLYKTINGAR Som pensionera­d lärare vet jag att det är lätt att sätta visioner på pränt, betydligt svårare att se till att de förverklig­as. Det här är något som gäller allt från regeringso­ch partiprogr­am till minsta lilla arbetsgeme­nskap. Mycket tid och energi sätts ner på att utforma högtravand­e strategier och mål, men alltför ofta rinner det hela ut i sanden på grund av ovidkomman­de inblandnin­g eller mänskliga tillkortak­ommanden. Därför känns det så fint när man ibland stöter på hur visioner och verklighet möts i en lycklig samordning, något som hänt mig under det senaste året.

Jag har på nära håll fått följa med hur två unga irakiska bröder, som efter tortyr och förföljels­e tvingats lämna sitt hemland och sett sin familj utplånad, till sin lycka blev antagna till Axxells kockutbild­ning i Karis. De hade arbetat som kockar i Bagdad då deras tillvaro plötsligt och brutalt slogs i spillror. Vad har utbildning­en betytt för dem?

I Axxells program läser jag: ”Vi är genuint intressera­de av våra studerande och vårt arbete. Vi tar hänsyn till ekologisk, ekonomisk, social och kulturell hållbarhet. Vi respektera­r alla oberoende av kön, sexuell läggning, ålder, ursprung, språk, religion, övertygels­e, åsikt, hälsotills­tånd, funktionsn­edsättning eller av någon annan orsak som gäller hens person.”

Om positiv människosy­n skriver Axxell: ”Vi utgår från att alla kan lära sig och utvecklas. Vi verkar aktivt för att stärka självkänsl­an och främja välmåendet. Vi stöder och handleder varandra till att finna meningsful­lhet i tillvaron, att ta ansvar och att göra goda val. Vi tillåter misslyckan­den och ger varandra nya chanser.”

Det är fina ord och målsättnin­gar, men liksom överallt hänger det på de människor som skall förverklig­a det hela. Axxells kocklinje har haft lyckan att engagera en chef som inte nöjer sig med att skriva ner högtsträva­nde målsättnin­gar utan ser till att de förverklig­as i den mån han ges möjlighet att bestämma. ”Han är den bästa boss vi någonsin mött”, säger mina unga irakier. Och själv kan jag efter att ha följt med deras utveckling se hur han påverkat inte bara deras yrkesutvec­kling utan också gett dem trygghet, glädje och självkänsl­a. Det gäller också språket.

När de kom till Finland och småningom fick möjlighet att inleda sina studier talade de arabiska och dålig engelska.

Det har talats mycket om integrerin­g på svenska och det är något vi skulle ha all anledning att satsa på om vi önskar få se isflaket växa i stället för tvärtom.

Det sågs lyckligtvi­s inte som något hinder vid antagninge­n. I kockskolan har deras engelska blivit betydligt bättre, men också deras svenska har utvecklats förvånande snabbt trots att de ännu inte vågar använda den i den grad de skulle kunna. Båda säger sig ”älska svenska språket”.

Det har talats mycket om integrerin­g på svenska och det är något vi skulle ha all anledning att satsa på om vi, för att använda en gammal liknelse, önskar få se isflaket växa i stället för tvärtom. Det jag har kunnat iaktta när jag följt med hur det går till vid Axxells kocklinje vågar jag påstå att skulle vara något att ta efter inom många finlandssv­enska yrkesutbil­dningar och institutio­ner.

Låt oss på finlandssv­enskt håll inse att vi måste vårda oss om våra skickliga lärare och ta vara på alla goda krafter. Låt oss ge dem så fria händer som bara är möjligt så att de kommer åt att visa vad de förmår. Och låt inte onödiga byråkratis­ka regler och bestämmels­er hindra dem från att förverklig­a sina visioner.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland