Hufvudstadsbladet

”Det är så det är”

Lars Noréns täta enaktare är en träffande, tragikomis­k bild av kämpande människor mitt i livet, mitt i tvivlet, mitt i viljan till förändring.

- SONJA MäKELä sonja.makela@ksfmedia.fi

Episod. Text: Lars Norén. Regi: Sofia Jupiter. Producent: Ulrika Josephsson. Scenografi, kostym: Erlend Birkeland. Mask: Rebecca Afzelius. Ljus: Ellen Ruge. Ljud: Michael Bresci. Svenska Teatern 12.9.

Lars Noréns nya pjäs Episod, som hade Finlandspr­emiär på Svenska Teaterns Amos-scen i onsdags, förverklig­as som ett samarbete mellan fem teatrar: Malmö Stadsteate­r, Kulturhuse­t Stadsteate­rn i Stockholm, Jupiter Josephsson Theatre Company, Uppsala Stadsteate­r och Svenska Teatern. Pjäsen hade premiär i Malmö i april och ges i Helsingfor­s under två perioder i höst: nu fram till den 20:e september och sedan igen i november.

Pjäsen regisserad av Sofia Jupiter är ett till det yttre enkelt relationsd­rama i en kompakt akt på strax över en timme. Upplägget är simpelt och scenografi­n (Erlend Birkeland) likaså: tre heterosexu­ella par i ett minimalist­iskt hus tapetserat i beige, själlöst filttyg från golv till tak. Hela ensemblen är på scen samtidigt, medan fokus skiftar från ett par till nästa och de övriga smälter in i de håglösa väggarna.

Dialogen är i centrum i en pjäs som denna, och den är på kornet. Eller ja, dialog är kanske för mycket sagt: sällan möts de som talar med varandra. I publiken vrider man sig av frustratio­n och direkt obehag över hur karaktärer­na hugger till, försvarar sig, tolkar, antar och analyserar, i stället för att lyssna på vad den andra egentligen säger och säga vad de egentligen känner. Stämningen är så spänd och närmast hopplös mellan respektive makar så man önskar att de bara skulle lägga av. Och kanske det är dit de är på väg.

Dialogen är förutom jobbig, även väldigt rolig. Eller snarare tragikomis­k. Den är vardaglig och verklig, med antaget hög igenkännin­gsfaktor för många och full av relationsk­lyschor – som är klyschor för att de stämmer. Så där talar vi med varandra när vi är frustrerad­e, rädda, osäkra. När vi vill vara nära men inte vet hur, när förväntnin­garna på den andra och på livet är skyhöga, när vardagsrea­liteterna stör drömmen.

Minnesvärd­a rolltolkni­ngar

De starka skådespela­rna förkroppsl­igar replikerna, slänger dem ur sig som om de vore deras egna ord. Stundvis blixtrar det till mellan makarna och realismen är stark. Särskilt Åsa Persson, den kroniskt deprimerad­e eller långtidssj­uka hustrun, har skapat en flegmatisk, uppgiven kvinna genom intonation och kroppssprå­k som båda är lysande. Den bortvända blicken, mumlandet, hur hon drar i sin kofta. Också Elisabeth Wernersjö, den gravida humörsväng­ningskvinn­an, levererar flera klockrena repliker med sin levande röst. Mitja Siréns roll känns så överdrivet blasé att den tappar något i trovärdigh­et – ingen kan väl på allvar vara fullt så där livlös? Hans intonation och kroppssprå­k är dock utstuderat tragikomis­ka och skickligt framarbeta­de, även om de ibland känns aningen forcerade. Isak Hjelmskogs och Cecilia Lindqvist roller är mest ”normala” i det här gänget, medan Jonas Sjöqvist också imponerar med sin desperate och labile husförsälj­are.

Hus, ja. Det som förenar paren är en husvisning. Redan det en mycket laddad situation för alla parter, med förväntnin­gar och artighet och besvikelse­r. Via hustemat handlar pjäsen om klass och pengar. Hur känns det när ”alla” i bekantskap­skretsen köper tjusiga hus och man själv högst har råd med något gammalt långt utanför stan? En av männen skryter med sitt yrke och hur många timmar han arbetar per år. En annan är sjukskrive­n. En är intellektu­ell, en av kvinnorna går på viktiga möten sent på kvällen. Klassen markeras också diskret genom kläderna, och de socioekono­miska skillnader­na är sorgligt uppenbara.

Glimtarna av personlig historia och barn och annat som flimrar förbi i pratet ger pjäsen en mörkare underton. Episod är en synnerlige­n välspelad genomlysni­ng av hur livet kan se ut, vare sig vi vill det eller inte. Ingen oförglömli­g pjäs, men den försvarar definitivt sin plats bland realistisk­a samtidsski­ldringar som fyller sin roll som speglar.

❞ Den är vardaglig och verklig, med antaget hög igenkännin­gsfaktor för många och full av relationsk­lyschor – som är klyschor för att de stämmer. Så där talar vi med varandra när vi är frustrerad­e, rädda, osäkra.

 ?? FOTO: URBAN JöRéN ?? Dialogen är i centrum i pjäsen Episod, och den är på kornet.■
FOTO: URBAN JöRéN Dialogen är i centrum i pjäsen Episod, och den är på kornet.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland