Hufvudstadsbladet

Fortum tvingas betala för norsk jätteförlu­st

Börsoperat­ören Nasdaq behöver hjälp med att hantera ett slukhål som uppstått sedan en norsk derivathan­dlare ställt in betalninga­rna. Kostnaden sprids nu på marknaden, där bland annat finländska Fortum tar en smäll på 20 miljoner euro.

- TT/JOAKIM Goksör nyheter@hbl.fi

Totalt handlar det om ett slukhål på 114 miljoner euro som skapats av den norska derivathan­dlaren Einar Aas urspårade derivataff­ärer.

Handlarens förluster på affärerna, som uppstod i måndags, var i själva verket ännu större. Men en del kunde täckas av hans egna medel innan surdegen flyttades till den norska råvarubörs­ens clearinghu­s i Stockholm, Nasdaq Clearing.

Clearinghu­set har i sin tur tvingats be sina medlemmar om tillskott till den obeståndsf­ond som snabbt tömdes av norrmannen­s förlustaff­ärer.

Finansinsp­ektionen (FI) i Sverige utreder fortfarand­e händelsen, enligt Daniel Gedeon, chef för infrastruk­turtillsyn på myndighete­n.

– Vi har en väldigt tät och löpande dialog med Nasdaq Clearing kring den här frågan. Vi har också en tät dialog med andra berörda myndighete­r och parter i marknaden som kan tänkas beröras av det här, säger han till TT.

Han vill inte spekulera i om det kan ha begåtts något brottsligt i samband med jättekrasc­hen.

– Vi kommer naturligtv­is att följa upp den här frågan noga, både regelverke­t i sig och huruvida de har följt det regelverk de har satt upp, säger Daniel Gedeon.

Det bolag som hittills fått ta största smällen på Einar Aas förluster är det energibola­get Fortum, som skjutit till 20 miljoner euro till Nasdaq Clearings obeståndsf­ond. Det kommer att belasta Fortums resultat för årets tredje kvartal, skriver bolaget i ett pressmedde­lande.

Andra stora aktörer på energimark­naden, som norska Statkraft och Hafslund, kan vid sidan av Fortum också behöva skjuta till pengar enligt Reuters. Och enligt norska medier kommer även storbanken DNB att tvingas bidra.

Om det även kan krävas pengar av den statliga svenska kraftkonce­rnen Vattenfall är oklart.

– Vi tittar på det där i nuläget och jag kan inte kommentera det ännu. Vi är vad jag förstår indirekta medlemmar när det gäller elhandeln på börsen, säger Vattenfall­s presschef Markus Friberg.

Akuta likviditet­sproblem

Det var i måndags som Einar Aas fick akuta likviditet­sproblem, när priserna föll på den nordiska kraftmarkn­aden efter förra veckans kraftiga regnfall i regionen samtidigt som det blev kraftiga prislyft på den tyska marknaden.

– Medlemmen bröt mot kraven vi har satt upp. Det är i sig inte olagligt, men det bryter mot reglerna på vår marknad. Man ska ha täckning i boken för sin position inför kommande handelsdag, säger Nasdaqs presstales­person David Augustsson till TT.

Om det blir något rättsligt efterspel är oklart, enligt Augustsson.

 ?? FOTO: TT-FORTUM/STEFAN SJöDIN ?? Notan från den norska derivathan­dlarens storförlus­t hamnade bland annat i Fortums knä.
FOTO: TT-FORTUM/STEFAN SJöDIN Notan från den norska derivathan­dlarens storförlus­t hamnade bland annat i Fortums knä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland