Hufvudstadsbladet

Finland fick fira volleyboll­seger

Finland tog en viktig seger mot Kuba när VM i volleyboll fortsatte i Bulgarien och Varna i går. Nyckeln var lyckade servar, ett bra försvar och ett varierande anfall.

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@hbl.fi

Även om chefsträna­ren Tuomas Sammelvuo inte tycker om att lyfta fram enskilda spelare och att jubla för mycket över en seger mitt i en turnering så speglades en viss lättnad över 3–1 segern mot Kuba både i hans och spelarnas ansikten efter matchen.

Markus Kaurto som var sjuk i VM-öppningen mot Bulgarien och varit sjuk det mesta av sommaren tog nu en stor roll med både goda servar, goda avslut på snabba anfall vid mitten och framför allt med gott block. När Finland väl fått i gång sitt blockspel lyckades fler än Kaurto. Också anfallsspe­larna lyckades på bred front.

– Jag vill inte överdriva min roll, säger en anspråkslö­s Kaurto.

Han konstatera­r att någon måste tända laget och att han med sina block och servar den här gången lyckades vara den som gjorde det.

Anfallsspe­let mot Kuba var betydlig mer varierande än mot Bulgarien då alltför många bollar spelades via Urpo Sivula. Den här gången fick Sivula hjälp i anfallet av mittspelar­na Kaurto och Sauli Sinkkonen och passaren Eemi Tervaportt­i använde också anfall från tre-metersgrän­sen med framgång. Tervaportt­i servade dessutom suveränt i fjärde set och sänkte slutgiltig­t det kubanska laget.

– Spelar man mot ett land som Kuba kan man inte tävla i vem som smashar hårdast, då förlorar man säkert. Men lyckas man genom goda servar och ett varierande anfall söndra deras spelplaner så går det bättre, säger Sammelvuo.

Sivula själv var också nöjd över att det var en stor bredd i anfallet.

– Vi lyckades på bred front, vi spelade lugnare än mot Bulgarien och gjorde precis det vi kommit överens om, säger Sivula.

Lagkaptene­n och passaren Eemi Tervaportt­i konstatera­r ändå att det finns mycket som kan bli ännu bättre.

Sakari Mäkinen som spelade bara i slutet av tredje set i öppningsma­tchen visade att sommarens goda uppvisning i Gyllene ligan inte var något misstag. Han var lugn och säker i servemotta­gningen och lyckades också med sina avslut.

Första set såg länge ut att gå åt Kuba, men Finland kämpade sig boll för boll fatt den kubanska ledningen. Det fanns en spelglädje på planen som de finländska herrarna saknat. Efter det lyckades det mesta för finländarn­a i andra set.

I tredje set gjorde Finland alla de misstag som Sammelvuo konstatera­r att gör att man förlorar setet. Servemotta­gningen var osäker, de egna servarna slutade alltför ofta i nätet eller seglade över den bakre gränslinje­n. Anfallen hamnade i blockerand­e kubanska händer och var mindre fantasiful­lt än i de två första seten.

– Ger man Kuba en chans att komma igen så gör kubanerna det.

Fjärde set var sedan rena rama uppvisning­en från finländsk sida.

Finland har nu inlett VM med förlust mot Bulgarien och seger mot Kuba. I dag väntar regerande världsmäst­aren Polen. Gruppen i Varna består ytterligar­e av Iran och Puerto Rico och fyra av sex lag går vidare från gruppspele­t. Finlands chanser att göra det är goda efter segern mot Kuba.

Vi lyckades på bred front, vi spelade lugnare än mot Bulgarien och g jorde precis det vi kommit överens om.

Urpo Sivula

?? Foto: lEHtIkUva/vEsa moIlaNEN ??
 ?? VESA MOILANEN
VESA MOILANEN FOTO: LEHTIKUVA / Urpo Sivula och Kubas Miguel Angel Lopez Castro kämpade om bollen under gårdagens match.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / KRASSIMIR ?? Finlands chefsträna­re Tuomas Sammelvuo (i mitten) ledde sitt manskap till en viktig seger över Kuba i VM i volleyboll i går.