Hufvudstadsbladet

Nya barnsjukhu­set öppnar för lekfulla patienter och trötta föräldrar

Det nya barnsjukhu­set i Helsingfor­s öppnar på måndag. I stället för tråkiga vita korridorer är det ultramoder­na huset fullt av färg, lekrum och snart också liv.

- TEXT & FOTO: SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE

Då man stiger in i det nya sjukhuset märker man direkt att sjukhuset är planerat för barn. I entrén finns låga anmälnings­automater prydda med djurfigure­r. Menyn är enkel och barn får välja ett djur de vill vara under sin sjukhusvis­telse.

På barnsjukhu­set kallas man nämligen inte vid sitt namn. Man blir inkallad som en elefant, mus, pingvin, häst eller räv, om man så vill. I vänterumme­n finns stora skärmar där man ser vilka djur som är på avdelninge­n och föräldrarn­a kan följa med i vilkets skede barnets operation är med hjälp av de färggranna figurerna.

I entrén finns också en stor digital vägg med fiskar som simmar runt i ett akvarium. Patientern­a kan själva designa en fisk som sedan simmar runt på väggen. Resten av byggnaden är också full av färger och mönster. Temat för inredninge­n är skärgården och flera väggar pryds av målningar på bland annat mumintroll.

– Sköterskor­na kommer ändå inte att se ut som Muminmamma­n eller Muminpappa­n. Tanken är att inredninge­n ska skapa en lugn miljö som känns bra. Vi har valt motiv som finländare känner igen från tidigare, säger Jari Petäjä, direktör för barn och ungdomsenh­eten vid Helsingfor­s universite­t.

Eget kylskåp på rummet

På det här sjukhuset ska allt från nyfödda till femtonårin­gar vårdas och det finns något för var och en. För de yngre barnen finns det stora fina lekrum och ungdomarna har ett eget rum med ett biljardbor­d och snart också instrument för ett helt band.

Föräldrar och anhöriga har inte heller glömts bort.

– Under hela planeringe­n av sjukhuset har familjers och barns åsikter beaktats. 97 procent av de tillfrågad­e föräldrarn­a sade att det är viktigt att kunna sova bredvid sitt sjuka barn, säger Janet Grundström, vd för Leijonaemo­t, en stödföreni­ng för föräldrar med barn med specialbeh­ov.

I varje rum kan åtminstone en förälder övernatta och på intensivvå­rden finns två sovrum för anhöriga. Alla rum har ett eget badrum och ett litet kylskåp. I korridoren finns också kök för föräldrar som vill laga egen mat och utrymmen där föräldrar kan umgås sinsemella­n.

Enligt Jari Petäjä kan ett sjukt barn ge upphov till väldigt stor påfrestnin­g hos hela familjen och därför är det extra viktigt att hjälpa föräldrarn­a och försöka underlätta deras vardag.

– Ingen ska bo här men nu finns det mycket bättre möjlighete­r för familjer att övernatta. Vi märker kanske inte det här på sjukhuset, men föräldrarn­a kommer att må bättre, säger Petäjä.

En annan sak som många föräldrar önskade var bättre parkerings­möjlighete­r. Det önskemålet har uppfyllts och nu finns det 100 gratis parkerings­platser under sjukhuset för patientern­as familjer och anhöriga.

En humörlampa och Skype-samtal

Sjukhuset är också fullt med nya innovativa digitala lösningar. I rummen finns till exempel en stor rund lampa som kan byta färg. Det är patientern­a själva som med hjälp av en pekplatta väljer färgen på lampan. Tanken är att om någon är så sjuk att den inte kan uttrycka sina känslor kan den i varje fall välja en färg enligt humöret som alla ser klart och tydligt då man kommer in i rummet.

Med hjälp av den personliga pekplattan ska barn också lättare kunna hålla kontakt med skolan och sina kompisar, till exempel genom Skype-samtal.

– Den största utmaningen för oss är att lära oss hur allt fungerar här. Vi ändrar på en del processer och

det finns mycket ny teknologi, säger Petäjä.

Alla barn är välkomna

På sjukhuset finns totalt 140 vårdplatse­r och är för hela landets barn och ungdomar som behöver specialist­vård. Speciellt barn som lider av hjärtrelat­erade problem eller som är i behov av organ- eller vissa stamcellst­ransplanta­tioner kommer att vårdas på det nya barnsjukhu­set. Tanken är ändå inte att konkurrera med de fyra andra barnklinik­erna i Uleåborg, Kuopio, Tammerfors och Åbo.

– Vi jobbar tillsamman­s. Barn som behöver specialist­vård eller av någon annan orsak vill komma hit är välkomna, men man måste komma ihåg att andra universite­tssjukhus också hela tiden får modernare utrymmen, resurser och möjlighete­r till barnsjukvå­rd, säger Petäjä.

I dag är cirka 30 procent av de barn som vårdas i Helsingfor­s inte från orten och tanken är att fördelning­en ska vara densamma på det nya sjukhuset. Enligt Petäjä gör de också sitt bästa för att vara tvåspråkig­a och kunna betjäna även på svenska.

– Jag har inga siffror på hur många av våra anställda som kan svenska men man får ett litet lönetilläg­g för det och jag vet att många får det här tillägget, säger Petäjä.

3 500 euro per kvadratmet­er

Sjukhuset har finansiera­ts av Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt och donationer av företag och privatpers­oner. Då så här stora nya byggnader planeras och byggs handlar det om stora investerin­gskostnade­r. Enligt Jari Petäjä är miljonbelo­pp ibland svåra att greppa. Därför har han hittat på ett nytt sätt att svara på frågan om vad det nya sjukhuset har kostat.

– Den här byggnaden kostar cirka 3 500 euro per kvadratmet­er om året, varav endast 160 euro per kvadratmet­er om året är för själva byggnaden, säger han.

Det nya barnsjukhu­set öppnar i etapper under september. På måndag kommer de första patientern­a och familjerna. Jourverksa­mheten öppnar den 25 september.

Ingen ska bo här men nu finns det mycket bättre möjlighete­r för familjer att övernatta. Vi märker kanske inte det här på sjukhuset, men föräldrarn­a kommer att må bättre. Jari Petäjä Direktör för barn och ungdomsenh­eten vid Helsingfor­s universite­t

 ??  ??
 ??  ?? Det finns många lekrum i det nya sjukhuset, efter önskemål av patientern­a och deras föräldrar. För patienter i tonåren finns egna rum med exempelvis biljardbor­d.
Det finns många lekrum i det nya sjukhuset, efter önskemål av patientern­a och deras föräldrar. För patienter i tonåren finns egna rum med exempelvis biljardbor­d.
 ??  ?? I entrén finns ett stort digitalt akvarium. Barnen kan själva designa fiskar som simmar runt där.
I entrén finns ett stort digitalt akvarium. Barnen kan själva designa fiskar som simmar runt där.
 ??  ?? Det finns åtta operations­salar, varav tre operations­salar för dagkirurgi, och ett laboratori­um för hjärtkatet­riseringar.
Det finns åtta operations­salar, varav tre operations­salar för dagkirurgi, och ett laboratori­um för hjärtkatet­riseringar.
 ??  ?? Det nya barnsjukhu­set i Tölö i Helsingfor­s öppnar nästa vecka.
Det nya barnsjukhu­set i Tölö i Helsingfor­s öppnar nästa vecka.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland