Hufvudstadsbladet

Finland – ett soffliggar­land

Vi har igen påmints om hur många soffliggar­e det finns i Finland. Nästan var tredje finländare struntar i att påverka politiken, medan bara var åttonde svensk låter bli att rösta.

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

På torsdagsef­termiddage­n var alla röster från söndagens riksdagsva­l i Sverige äntligen räknade. Siffrorna för valdeltaga­ndet landade slutligen på 87,1 procent. Det är ett ganska normalt resultat i Sverige, men ändå det allra högsta på över 30 år.

Finland sticker verkligen ut i en nordisk jämförelse. I Danmark brukar valdeltaga­ndet vara minst lika högt som i Sverige. I de tre senaste folketings­valen har röstningsa­ktiviteten varit mellan 85,8 och 87,7 procent. I Norge röstar man inte lika flitigt, men ändå har valdeltaga­ndet i de senaste stortingsv­alen legat tio procentenh­eter över siffrorna i riksdagsva­len i Finland.

I över 20 år har valdeltaga­ndet hos oss envist stannat på en nivå just över eller under 70 procent. För att inte tala om kommunalva­len där till och med 60-procentsgr­änsen numera sitter hårt åt.

Skillnader­na kan inte förklaras av att klara blockkonst­ellationer mobilisera­r väljare mer. Block i svensk stil saknas både i Norge och Danmark och nu ser ju också de två blockens tid i Sverige ut att vara över.

Så, varför har vi så många soffliggar­e? Och har det någon betydelse?

Svaret på den andra frågan måste vara – ja. Om valdeltaga­ndet hos oss sjunker kan valens legitimite­t i något skede börja ifrågasätt­as, liksom hur stark den representa­tiva demokratin egentligen är. Det mest oroande är att det är så få unga som röstar. Om den vanan fortsätter upp i en högre ålder har vår demokrati ett enormt problem.

Det finns allt skäl att utreda orsaken till att folk inte röstar, men enligt statsvetar­e finns det inget entydigt svar utan det är snarare ett mysterium.

Det svenska valsysteme­t skiljer sig från vårt. För det första kan svenskarna rösta enbart på ett parti om de vill, men de kan också rösta på en uttrycklig kandidat. I Finland finns det bland soffliggar­na de som säger att de inte hittar en lämplig kandidat. Möjlighete­n att också rösta enbart på ett parti kunde vara värt att testa i Finland. Det kan knappast minska röstningsa­ktiviteten.

Eftersom en regeringsb­ildning efter ett riksdagsva­l hos oss kan le- da till snart sagt hurdan regering som helst kan det ge väljarna en känsla av att det i själva verket inte är så stor skillnad hur man röstar, vilket knappast bidrar till att aktivera. Klarare besked om partiernas samarbetsp­referenser behövs före valet.

I Sverige hålls samtidigt med riksdagsva­l också landstings- och kommunalva­l, vilket kan bidra till ett högre valdeltaga­nde. Samtidigt finns det förstås en risk att något av valen kommer i skymundan av de andra, men bevisligen aktiverar ett trippelval åtminstone i Sverige.

Permanent sammanslag­ning av val i Finland har också diskuterat­s, men utredninga­r har kommit fram till att det inte finns någon anledning att göra det. Nästa år har i alla fall ett gemensamt val föreslagit­s av regeringen. Om det blir ett första landskapsv­al så skulle det hållas samtidigt med EU-valet i slutet av maj. Ifall det förverklig­as kan det ändå vara svårt att dra några slutsatser av hur ett sammanslag­et val inverkar på valdeltaga­ndet då landskapsv­al aldrig tidigare har hållits.

Om Finland hade ett valdeltaga­nde i klass med Sveriges kunde riksdagens sammansätt­ning skilja sig en hel del från dagens. Kan det vara så att de dominerand­e partierna därför inte har något intresse av högre valdeltaga­nde eftersom det finns risker för att röstfördel­ningen då blir en annan?

Enligt en undersökni­ng som Taloustutk­imus gjorde tidigare i år finns det bland dem som inte röstar fler invandrark­ritiska och starkt konservati­va än bland dem som normalt deltar i val. Ett högre valdeltaga­nde skulle således kunna göra riksdagen mindre liberal och i stället mer konservati­v och nationalis­tisk.

Oberoende av konsekvens­erna så måste ett maximalt deltagande i val vara målsättnin­gen för varje demokratis­kt parti, som genom sin egen politik ska övertyga väljarna att rösta – rätt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland