Hufvudstadsbladet

Omställnin­gen kan ge lapptäcke av tidszoner

Oreda är resultatet om inte EUländerna snackar ihop sig när de nu föreslås slopa den årliga omställnin­gen mellan sommaroch vintertid.

-

– Budskapet är väldigt tydligt: det är dags att sluta bläddra med tiden, sade Mares Sefcovic, vice ordförande i EU-kommission­en, när tidsomstäl­lningsförs­laget presentera­des i Bryssel i går.

Den årliga omställnin­gen till sommartid har bland annat motiverats med energibesp­aringar, men de är marginella enligt Sefcovic.

Förslaget är att varje medlemslan­d avgör vilken tid man vill ha: normaltid eller sommartid, i det senare fallet att man byter tidszon. Tanken är att alla länder som vanligt ska gå över till sommartid den 31 mars 2019, men att tillbakast­ällandet av klockan den 27 oktober 2019 bara görs av de länder som vill ha evig normaltid (vintertid).

– Vi föreslår alltså inte att hela EU väljer antingen sommar- eller vintertid. Vad vi föreslår är att vi alla gör förändring­en samtidigt, betonar Bulc.

I Finland ska medborgarn­a få ta ställning till om vi ska ha kontinuerl­ig sommar- eller normaltid. Det ska ske i tjänsten otakantaa.fi

Att länderna själv får bestämma hur de gör betyder att länder som i dag har samma tid kan hamna i olika tidszoner.

Den som reser genom flera länder skulle kunna behöva ställa om klockan fram och tillbaka.

– Utgångspun­kten måste vara att medlemssta­terna diskuterar gemensamt hur införandet i så fall kan ske. Jag tror att ingen vill se ett Europa med väldigt stora tidsvariat­ioner, sade Sveriges infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth. till TT i går.

Frågan ska också behandlas i EUparlamen­tet.

– Vilket vägval man gör mellan sommar- och vintertid behöver nog diskuteras ordentligt både inom och mellan medlemssta­terna, säger Eneroth, som frågar sig om man blir klar med det redan till nästa år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland