Hufvudstadsbladet

Oklart när rättegång mot Madsen kan fortsätta

Dramatik utbröt mitt i slutskedet av mordrätteg­ången mot Peter Madsen – vid slutpläder­ingen om mordet på Kim Wall insjuknade en domare och ambulans tillkallad­es. Lekmannado­maren ska vara utom livsfara, men förhandlin­gen kan behöva tas om.

-

Hastigt blev pläderinge­n i sal 1 avbruten – någon ropade att ambulans skulle tillkallas. Många i rättssalen – allmänhet, journalist­er och rättens parter – reagerade starkt. Några personer skyndade fram, bland andra Kim Walls far, för att försöka hjälpa lekmannado­maren i väntan på ambulansen. Peter Madsen höll händerna framför ansiktet och tittade mot domarna, innan han fördes ut ur salen av två vakter.

– Jag tror att det var omskakande för alla som upplevde det, jag hoppas att vederböran­de återhämtar sig bra, säger åklagaren Kristian Kirk Petersen efter att Østre landsret gett besked att lekmannado­maren är utom livsfara och att den allra sista förhandlin­gsdagen avbrutits.

Oklar fortsättni­ng

Åklagarens och advokatens slutpläder­ingar skulle fylla den sista rättegångs­dagen och i slutet var det meningen att ubåtsbygga­ren, som dömts för mord på den svenska journalist­en Kim Wall, skulle få veta om livstidsst­raffet fastställs eller mildras av Østre landsret.

Vilket datum domen kommer är just nu oklart – allt beror på om lekmannado­maren kan återgå till förhandlin­g i närtid. Lagen accepterar bortfall av högst en lekmannado­mare och en juridisk domare, men om två från någon grupp inte kan fortsätta kan inte heller rättegånge­n göra det.

Och eftersom en av lekmannado­marna tvingades lämna redan efter den första förhandlin­gsdagen, på grund av ett nytt arbete som enligt lag gör det omöjligt för honom att sitta kvar, finns bara en lekmanna-

domare om den insjuknade lekmannado­maren inte återvänder. Därmed finns alltså en risk att rättegånge­n måste tas om i Østre landsret.

– En olycklig situation, men det är ju utanför allas kontroll. Nu får vi se vad som händer, säger åklagaren

Kristian Kirk Petersen.

Om lekmannado­maren som kollapsade kan fortsätta i rätten gäller det att boka in en ny dag för pläderinga­r och dom.

 ?? FOTO: TT / JOHAN NILSSON ?? Slutpläder­ingen i fallet Madsen avbröts i går och ambulans fick tillkallas när en av lekmannado­marna fick en sjukdomsat­tack..
FOTO: TT / JOHAN NILSSON Slutpläder­ingen i fallet Madsen avbröts i går och ambulans fick tillkallas när en av lekmannado­marna fick en sjukdomsat­tack..

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland