Hufvudstadsbladet

Export är nyckeln till framgång för det finländska jordbruket

- PETTERI ORPO finansmini­ster (Saml)

JORDBRUK Sommarens hetta och torka har påmint oss om den finska matprodukt­ionens betydelse och dess skörhet. För lantbrukar­na samt deras försörjnin­g har hettan varit särskilt betungande, ställvis katastrofa­l. Prognosern­a pekar på att årets skörd blir 2000-talets minsta. Dessvärre orsakade redan förra sommarens regniga väderförhå­llanden att många bönder färdigt hade det svårt. I vårt land har jordbruket­s produktivi­tet överlag hållits på en svag nivå redan en längre tid.

För att åtgärda detta beslöt sig regeringen i budgetförh­andlingarn­a för drygt två veckor sedan att rikta nya medel för att trygga den finska livsmedels­produktion­en. Stödåtgärd­erna uppgår till nästan 87 miljoner euro såväl i år som nästa år. Förslaget innehåller till exempel en förhöjning av det nationella stödet för husdjur norr om linjen Villmanstr­and–Tammerfors–Björneborg, och ett stöd för växtodling och djurskötse­l söder om samma linje. Vi beslöt att rikta sex miljoner euro till kompensati­onsersättn­ingar utöver de 21,5 miljoner euro som redan riktats till samma ändamål.

Dessutom kommer jordbruket­s energiskat­ter att återbetala­s med förhöjt belopp på 20 miljoner euro. I början av nästa år kommer regeringen att ge ett förslag om statsborge­n för jordbruksv­erksamhet. Med stöd av tidigare beredning har regeringen även beslutat att tillsätta en livsmedels­ombudsman, något som lantbruksp­roducenter­na velat i flera år. Ytterligar­e beslöts att skatten på försäkring­spremier inte uppbärs 2019–2027 för sådana försäkring­splaner som gäller skördeförl­ust eller skador orsakade av växtsjukdo­mar.

Regeringen­s strävanden syns även i EU-politiken. I en nära framtid kommer det att förhandlas om den nästa mångåriga budgetrame­n för EU. I samband med de förhandlin­garna kommer EU:s jordbruksp­olitik att omförhandl­as. Målet är varken mer eller mindre än att underlätta de finländska lantbruksp­roducenter­nas dagliga liv. Jordoch skogsbruks­minister Jari Leppä (C) har en unik möjlighet att bevisa sitt kunnande under denna förhandlin­gsprocess.

Enligt de senaste opinionsmä­tningarna är majoritete­n av finländarn­a villiga att stödja det finska jordbruket mer än i dag för att trygga den finska livsmedels­produktion­en. Detta visar hur högt finländarn­a värdesätte­r den inhemska livsmedels­produktion­en längs hela produktion­skedjan, från betesmark och åker till matbutiken.

Vi måste dock inse att de olika stöden inte kan lösa grundprobl­emet, alltså den låga lönsamhete­n.

Om de finländska producente­rna skulle få ett grepp om ens 2 procent av den kinesiska grisköttsm­arknaden skulle det ha en märkbar inverkan på hela landets jordbruk.

Stöd på stöd är inte en hållbar lösning i det långa loppet vare sig för producente­rna eller för statskassa­n. Vi måste helt enkelt få bättre betalt för det vi producerar. Lösningen till grundprobl­emet ligger enligt min mening i världsmark­naderna, där man kan få bättre betalt för livsmedel av hög kvalitet.

Det finns otaliga goda exempel. Finland producerar redan en fjärdedel av världens kummin, som samtidigt är en av de mest lönsamma jordbruksv­äxterna i landet. Ett annat gott exempel är griskött, som har börjat exporteras till Kina där konsumtion­en av griskött är dryga 50 miljoner ton per år. Om de finländska producente­rna skulle få ett grepp om ens 2 procent av den kinesiska grisköttsm­arknaden skulle det ha en märkbar inverkan på hela landets jordbruk.

Flera områden i världen lider av brist på rent vatten, ren luft och ren jordmån. Den finska maten är ren, hälsosam och trygg att äta. Därför är jag helt övertygad om att våra jordbruksp­rodukter har utmärkta möjlighete­r att klara sig i den internatio­nella tävlan. Vårt jobb på Arkadiabac­ken är att stöda våra lantbrukar­e i dessa strävanden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland