Hufvudstadsbladet

HIFK inledde damligan med seger

Fjolårets silverlag HIFK har börjat säsongen starkt med att besegra GrIFK två gånger – först i cupmatch och nu i ligans inledande möte. Det är endast mästerskap som duger i år, menar Ida Väyrynen.

- VILLE BENGS sport@hbl.fi

HIFK krossade Grankulla IFK med 32–13 i onsdagens i cupmatch och gick även segerrika ur damernas ligaöppnin­g mellan samma lag i går kväll. Denna gång var det mer jämnt och efter 60 minuters spel stod slutsiffro­rna 28–21.

Helsingfor­slaget är möjligtvis den starkaste mästarkand­idaten i år, då silverlage­t från i fjol haft relativt minimal spelartraf­ik i sommar. Johanna Hillis flytt till Sverige kompensera­s med landslagss­pelaren Ida Väyrynens återkomst från det västra grannlande­t, där hon spelat för AIK förra säsongen. 23-åriga Väyrynen, som endast represente­rat HIFK i Finland, får spela i en bekant omgivning och axla en stor roll i både försvaret och anfallet.

– Det är roligt att vara tillbaka. Målet för säsongen är guld, inget annat, förklarar Väyrynen.

– Hon måste ännu integreras något mer i vår taktik, men hon jobbar väl och det ser lovande ut, kommentera­r HIFK:s tränare Rostislav Grinisjin Väyrynens tag hittills.

Det mer erfarna HIFK kontroller­ade matchen på hemmaplan och tog det lugnt i anfallet och försvarade tätt och tufft. Linda Cainberg satte sex fullträffa­r för HIFK under den första halvan som hemmalaget tog med siffrorna 14–9.

– Grankulla hade ändrat sitt försvar från 5–1 till 6–0 om man jämför med den förra matchen och vi spelade inte lika bra i dag. Vi hade lite mera fart än motståndar­na, säger Väyrynen om varför HIFK var det bättre laget även i veckans andra möte.

Sporrade gäster

Från Grankullal­aget har i sin tur ett tiotal spelare lämnat och fem nyförvärv anlände under sommaren. Gästerna hade återhämtat sig väl från storstryke­t man åkte på i cupmötet och stämningen i laget var positivt efter ligaöppnin­gen.

– Vår inställnin­g var helt annorlunda direkt från matchstart. Det märktes att vi ville visa att vi är klart bättre än vad vi var på onsdagen, säger GrIFK:s tränare Sam Kihlstedt.

GrIFK hittade en svag punkt hos hemmalaget med ett aktivt försvar och snabba kontringar och det bar frukt ett antal gånger. Ännu i början av andra halvlek var matchen jämn, men småningom ryckte hemmalaget ifrån. De främsta orsakerna till att gästerna höll sig kvar i matchen var förutom försvaret som fungerade bättre också Greta Wirén och Carolina Rehnberg med sina åtta mål var.

– Det känns jättebra att spela för Grankulla. Jag har fått en chans att ta ett större ansvar här och jag njuter av att spela, säger Wirén som flyttade från Dicken till GrIFK.

Damserien fortsätter i morgon med matcherna Sjundeå IF mot BK46 och Kyrkslätt IF mot Dicken.

 ?? FOTO: ARKIVBILD / PICASA / FSC MEDIA ?? Linda Cainberg var HIFK:s bästa målskytt mot GrIFK med sina tio fullträffa­r och belönades som matchens lirare.
FOTO: ARKIVBILD / PICASA / FSC MEDIA Linda Cainberg var HIFK:s bästa målskytt mot GrIFK med sina tio fullträffa­r och belönades som matchens lirare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland