Hufvudstadsbladet

Erik Karlsson till San Jose: Ville inte lämna

Efter månader av rykten och spekulatio­ner: Nu är Erik Karlsson klar för ett nytt NHL-lag. Stjärnback­en har skrivit på för San Jose Sharks. – Jag är i chock. Jag trodde aldrig att den här dagen skulle komma, säger Karlsson.

- HBL-TT

Erik Karlsson har omgärdats av flyttrykte­n från Ottawa under mer eller mindre hela det senaste året. Det har talats alltifrån New York Rangers och Dallas Stars, till Tampa Bay och Vegas.

Men till slut blev destinatio­nen Kalifornie­n – och närmare bestämt San Jose Sharks.

– Det här är en väldigt känslosam och ledsam dag för mig och min familj. Jag vill först och främst tacka alla i hela Ottawas organisati­on, och inte minst Daniel Alfredsson som tog hand om mig när jag kom hit, säger Karlsson vid presskonfe­rensen.

– Jag ville inte lämna, men jag respektera­r klubbens beslut. De gjorde väldigt tydligt i vilken riktning de skulle gå – och att jag inte var en del av den.

Nöjd general manager

Han säger att han kommer att vara motiverad när han kommer till San Jose.

– Jag kommer till ett väldigt bra lag. Det ser jag fram emot, självklart, säger Karlsson.

San Jose, som den gångna säsongen tog sig till andra rundan av Stanley Cup-slutspelet, bekräftar affären på sin webbplats.

”Det är väldigt ovanligt att en spelare av den här kalibern finns tillgängli­g”, säger San Joses general manager Doug Wilson.

”Ordet elit används ofta lite för lättvindig­t, men när det gäller Eriks kvaliteter och egenskaper passar det på ett sätt som gäller få andra spelare i sporten i dag. Vi är jätteglada över att hälsa Erik och hans fru välkomna”.

I utbyte mot Karlsson får Ottawa forwardarn­a Chris Tierney och Rudolfs Balcers, samt backen Dylan DeMelo och junioren Josh Norris från San Jose. Dessutom lämnar San Jose över två draftval, ett 2019 och ett 2020, till Ottawa.

”För att få en sådan här spelare måste man vara beredd att ge, och vi tappar några kvalitetss­pelare men också några väldigt bra människor”, säger Wilson.

Erik Karlsson har vid två tillfällen, 2012 och 2015, fått ta emot Norris Trophy, priset som tilldelas NHL:s bästa back. Han tillhörde Ottawa i nio säsonger och noterade hela 518 poäng på 627 grundserie­matcher för klubben. I Tre Kronor-tröjan har Karlsson tagit ett VM-brons och ett OS-silver.

I San Jose spelar finländare­n Joonas Donskoi.

Lagets största stjärnor är vid sidan om Karlsson Brent Burns, Logan Couture, Joe Pavelski och klubbikone­n Joe Thornton.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/KEVIN HOFFMAN ?? Nya utmaningar väntar för superbacke­n.
FOTO: LEHTIKUVA/KEVIN HOFFMAN Nya utmaningar väntar för superbacke­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland