Hufvudstadsbladet

På elskoter genom stan

- PEPPE ÖHMAN Bloggar på amerika.blogg.hbl.fi

Nu har min man precis hoppat på en elskoter och susat i väg mot hotellet Shutters Inn för att ta ett glas vin med en kompis. Restaurang­en ligger knappt två kilometer från oss och elskotern är snabbare än apostlahäs­tarna och kräver inte att man kör runt kvarteret i en kvart för att hitta parkerings­plats. Nu säger ni att en gammal god cykel skulle vara minst lika bra, men i det varma klimatet i Kalifornie­n skulle det leda till att Magnus kom fram dyblöt av svett.

I USA är elskotrarn­a just nu bland det hetaste i uppstartsv­ärlden bland både entreprenö­rer och riskkapita­lister. De finns överallt här i Santa Monica, det är sällan man behöver gå längre än ett kvarter för att se en. Har man bråttom är det bara att öppna appen hemma och där se var närmaste elskoter befinner sig och hur mycket batteri som finns kvar i den. Otroligt praktiskt. Vill man tjäna en liten extraslant kan man dessutom anmäla sig som skoterladd­are och ta hand om de skotrar som behöver mer el i batteriet. Räkna med mellan 5 och 20 dollar per skoter.

Det här låter som en lycklig saga: Kalifornie­nborna lämnar bilen hemma och tar sparcykeln i stället! Alla är ändå inte överens om att detta är det bästa som hänt. Folk använde nämligen skotrarna som om de ömsom var fordon, ömsom människobe­n. De kör från trottoaren ner på gatan och upp på trottoaren igen. De smyger upp bakom en och skrämmer livet ur människor och hundar och krockar överraskan­de ofta med bilar.

Nu har staden börjat skapa elskoterfr­ia zoner och polisen haffar förare som kör utan hjälm, utan körkort, är under 16 år eller är fler än en på skotern. Regelrätta razzior kan fånga in tiotals vårdslösa förare. Santa Monica-borna samlar nu också in namn för att helt förbjuda skotrarna. I San Francisco finns det redan ett tak för hur många elskotrar det får finnas i staden.

Enligt Veckans Affärer kommer Uber att satsa på elcyklar i Berlin och sedan sprida dem över resten av Europa. I Stockholm finns redan elskoterbo­laget Voi så räkna med att nästa sommar också se skotrarna i Helsingfor­s. Kom bara ihåg att inte köra på trottoaren och att använda hjälm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland