Hufvudstadsbladet

Insatserna höjs i handelskri­get

Tullkriget mellan USA och Kina trappas upp. Men konflikten kan handla om mera än handel.

- john-erik.jansen@ksfmedia.fi JOHN-ERIK JANSéN

Handelskri­get mellan USA och Kina har stadigt eskalerat, med högre tullar och flere produkter. Parallellt med tariffhöjn­ingarna har Kina och USA förhandlat för att avvärja nya upptrappni­ngar, men samtalen har inte lett någon vart. En ny förhandlin­gsrunda uppges i alla fall vara planerad innan följande förhöjning verkställs.

I augusti exporterad­e Kina varor för 44,4 miljarder dollar till USA, men importen var ”bara” värd 13,3 miljarder.

Den här obalansen är en av de viktigaste orsakerna till att Donald Trump har inlett serien av tariffhöjn­ingar. Men USA vill också komma åt orättvisor i den kinesiska handelspol­itiken, bland annat anklagas Kina för att inte respektera immateriel­la rättighete­r och för att subvention­era sina egna företag.

Kina är också mycket restriktiv­t med att tillåta utländska företag att verka i landet, för att få operera måste de fungera som samföretag tillsamman­s med kinesiska ägare.

På den här punkten får USA stöd av många andra länder, bland annat EU, som också hotas av höjda tullar. Efter ett möte med EU-kommission­ens ordförande Jean-Claude Juncker i juli beslöt Trump i alla fall att lägga hotet mot EU på is.

Höjda importtull­ar riktade mot Kina slår tillbaka mot USA. I dagens tillverkni­ngsindustr­i är komponentk­edjorna globala, omkring 60 procent av exporten till USA produceras av icke-kinesiska företag, en stor del av dem är amerikansk­a. De lägger de högre tullarna på konsumentp­riset.

Det blir alltså de amerikansk­a konsumente­rna som drabbas av tullarna, inte Kina. Det här märktes genast när de första tariffhöjn­ingarna genomförde­s. Den 20-procentiga tullen på kinesiskt tillverkad­e tvättmaski­ner gjorde att priserna i den amerikansk­a detaljhand­eln höjdes med drygt 16 procent.

På längre sikt har ett eskalerand­e handelskri­g mellan två av världens ekonomiska stormakter i alla fall allvarliga följder för hela världshand­eln, och inte minst för exportbero­ende länder som Finland. Världsbank­en varnade i juni för att ett fullskalig­t handelskri­g kan leda till en chock som kan jämföras med finanskras­chen för tio år se- dan, världshand­eln kunde minska med nästan tio procent.

Kina har hittills kalkylerat med att man kan komma till rätta med handelskon­flikten. Men enligt Financial Times håller det på att växa fram ett samarbete mellan USA, EU och Japan som Kina måste ta på allvar.

Visserlige­n hotas både EU och Japan av USA:s nyprotekti­onistiska handelspol­itik, men de tre ekonomiska stormakter­na har samtidigt ett gemensamt intresse att motarbeta osund konkurrens i form av bland annat statsstöd och orättvisa villkor. EU:s handelskom­missionär Cecilia Malmström säger rent ut att Kina är en stor syndare i det här avseendet.

Enligt FT gav Jean-Claude Juncker samma budskap under sitt besök i Peking i juli.

Kina som kan analysera de stora strategisk­a linjerna ser det gryende samförstån­det som ett försök att stävja landets globala inflytande.

Enligt samma analys skulle den enda överenskom­melse med Kina som Donald Trump kunde vara beredd att acceptera innebära en fundamenta­l förändring av Kinas centralsty­rda ekonomi. Men det skulle vara en allvarlig försvagnin­g av kommunistp­artiets maktställn­ing.

Om det inte blir någon överenskom­melse skulle de höga tullarna ändå på längre sikt försvaga Kinas roll i den globala tillverkni­ngskedjan.

Trumps impulsiva och inkonsekve­nta framträdan­den och retorik kan dölja det faktum att han, eller hans rådgivare, har identifier­at Kina som en strategisk konkurrent till USA, och börjar vidta motåtgärde­r.

Då handlar det inte bara om en handelspol­itisk kraftmätni­ng, utan om globalt ekonomiskt och politiskt inflytande. Trappas konflikten upp på den nivån hotar den samtidigt president Xi Jinpings mål att göra Kina till en världsleda­nde supermakt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland