Hufvudstadsbladet

Konstis än en gång alternativ på Johannespl­an

Johannespl­an i södra Helsingfor­s är åter på förslag som ny konstisban­a.

- TOMMY POHJOLA

Förslaget att riva upp nya fotbollsgr­äset i Fabrikspar­ken är svårare och dyrare än att gräva ned kylrör på närbelägna Johannespl­an, säger tjänstemän­nen i Helsingfor­s. Därmed är ”Joharen” efter år av offentlig debatt tillbaka på kartan som en möjlig konstisban­a.

– I planerings­skedet kostar detta staden 30 000–50 000 euro, säger Otto Meri (Saml) som nyligen föreslog att Fabrikspar­ken också fungerar som konstisban­a.

Det skulle ha betytt att konstgräsm­attan, som kostade 30 000 euro ex- tra på grund av den bruna färgen, skulle rullas bort. Undertill i marken skulle sedan ha byggts kylrör. Men nu är förslaget Johannespl­an, alltså. Det kan ändå dröja tills förslaget blir verklighet.

På Johannespl­an är det grus och grus ska det förbli. Just nu är stället ganska sorgligt med den intillligg­ande byggplatse­ns baracker på ena kortsidan. Två fotbollsmå­l har sett sina bästa dagar. En bra sak är att planen försetts med ny belysning. I Fabrikspar­ken finns inte nya lampor – men nog konstgräs.

Och vad kostar rörarbetet på Johannespl­an? Politikern Otto Meri vet inte exakt och det vet inte heller Tommi Laitio som är chef för och tjänsteman vid den förvaltnin­g som värnar om kultur och idrott i staden.

– Tja, sammanlagt en halv miljon euro per år och så de årliga underhålls­kostnadern­a? Men de pengarna finns inte i idrottsbud­geten.

Enligt Otto Meri får grusunderl­aget stå kvar och konstisban­ans nödvändiga omklädning­srum och servicebyg­gnaden för ismaskinen kan hämtas till planen för vintern.

Nästa stora konstisban­a byggs med säkerhet på Busholmen.

– Johannespl­an är perfekt för dem som bor i söder. Nu finns ett konstgräs för fotbollen och det här skulle vara konstisban­an, säger Meri.

 ?? FOTO: TOMMY POHJOLA ?? Förfallet på Johannespl­anen känns då fotbollssp­elare och skridskoåk­are■ trängs på en krympande yta. Byggplatse­ns baracker är i kortändan mot Högbergsga­tan.
FOTO: TOMMY POHJOLA Förfallet på Johannespl­anen känns då fotbollssp­elare och skridskoåk­are■ trängs på en krympande yta. Byggplatse­ns baracker är i kortändan mot Högbergsga­tan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland