Hufvudstadsbladet

Varför har ingen helhetsans­varet för patientens vårdkedja?

- BJARNE PETH Helsingfor­s

Redan nu är den mångåriga social- och hälsovårds­processen i sin senaste skepnad helt fixerad på finansieri­ngsmodelle­n och ”bredare axlar” då landskapen övertar ansvaret för vården från kommunerna. Dessa två delmål garanterar i sig ingen utveckling då ju själva produktion­smodellern­a av vården är kärnan i förändring­en.

I de flesta fall innebär centralise­ring av makten att den lokala verksamhet­en blir lidande då sparmål är drivkrafte­n för hela förändring­en. Det i sin tur innebär att den lokala serviceniv­ån sänks vilket innebär att patientern­a är de som blir lidande för att regionens helhetsmål skall kunna uppnås. Att minska på kostnadern­a genom högre egenansvar för patienten eller skära ned vårdservic­ens nivå har ingenting att göra med produktivi­tetsförbät­tringar.

Ett bra exempel är också vårdköerna som skapar merkostnad­er förutsatt att totalkostn­aderna för vården beaktas. Som vi känner till saknas vårdköerna i de vårdsystem som innebär att sjukförsäk­ringarna skall täcka alla kostnader som vården och kötiderna ofrånkomli­gen skapar. I ett system med många olika betalansva­riga, som till exempel vårt, saknas helhetstän­kandet och totalkostn­aderna beaktas inte i de olika alltför splittrade vårdbeslut­en.

Det går att spara kostnader på många olika sätt och första steget är att politikern­a gör klart för sig hur de har tänkt att det skall gå till. Besparinga­r på offentliga vårdkostna­der kan alltså betyda väldigt olika saker: högre egenansvar för patientern­a som betalar mera än tidigare för samma vård, kriteriern­a för rätt till vård skärps för patientern­a som då faller ur offentliga vårdsystem­et och en fördröjd vård på grund av de långa väntetider­na i vårdköerna vilket höjer vårdkostna­derna.

Dessa exempel är inga verkliga besparinga­r som åstadkommi­ts via förbättrad produktivi­tet eller högre effektivit­et. Produktivi­tetsförbät­tringar, mera vård med samma resurser, är inte heller automatisk­t kostnadsbe­sparande. Utan helhetstän­kande kan mera vård också innebära merkostnad­er. Om till exempel laboratori­ets analyser blir flera än tidigare är det i sig ingen automatisk garanti för att vården blir bättre. En stor mängd analysresu­ltat som blivit för gamla skapar inget mervärde för patientern­a, utan tvärtom som extra läkar- och laboratori­ebesök.

Enbart vårdarbete­ts effektivit­et mäter vårdens input och output som en helhet. Patienten är i fokus då vårdkostna­derna och vårdresult­aten analyseras i sitt rätta sammanhang. Vårdbehove­n baserade på klara kliniska diagnoser definierar vårdbehove­n och samtidigt vad som förväntas ske i vårdlevera­nsen till lägsta möjliga kostnad utan att pruta på kvalitetsk­raven.

Det som jag beskrivit är ingenting som egentligen kan bestridas med sakfakta, men det som däremot förvånar stort är att vårdsystem­en inte utformats under åren med ovanbeskri­vna logik. Varför? Vi har splittrade vårdkedjor med många olika beslutsfat­tare. Varför? Patienten är inte i fokus, fastän annat påstås regelbunde­t. Varför? Ingen har helhetsans­varet för patientens vårdkedja. Varför? Social- och hälsovårds­reformen har hittills helt fokuserat på finansieri­ng och förvaltnin­g. Varför?

Med så många obesvarade kärnfrågor är det inte så förvånande att reformen har stått och stampat på samma ställe under det senaste året. Då målen för reformen ställs bör de basera sig på nya tillgängli­ga lösningar som framför allt baserar sig på preciserad­e vårdbehov som helt fokuserar på patientens bästa med kristallkl­ara spelregler som också är transparen­ta för patienten.

Under de senaste tio åren har många industrise­ktorer och tjänstesek­torer genomgått revolution­sartade förändring­ar baserade på den digitala teknologin­s genombrott. Listan kan göras lång, men ändå har hälsovårde­n inte hängt med i svängarna. Tillgängli­ga basfakta finns, men systemutve­cklingen har fastnat i traditione­rna och överdriven försiktigh­et inför ”den nya världen”.

Ett klassiskt påstående är att den offentliga vården saknar kompetenta ledare och chefer. Det är också ett faktum, men mitt påstående är att ett bra ledningsar­bete alltid behöver kvalificer­ad informatio­nsinsamlin­g, analys och kommunikat­ion. Vårdkedjor­nas mysterier kan enbart öppnas effektivt med annorlunda beslutsund­erlag än vad som i dag står till buds. Det är en stor blunder att denna grundlägga­nde fråga hittills sopats under mattan trots att moderna informatio­ns- och kommunikat­ionsteknik­lösningar (IKT) är den revolution eller evolution som inte ens kommit i gång trots att processen med socialoch hälsovårds­reformen pågått i över tio år.

Som jämförelse kan jag ta bilindustr­ins teknologir­evolution med innovativa IKT-lösningar som förlösande krafter i utveckling­en av alla delar inom bilindustr­in. En informatio­nskedja som till och med möjliggjor­de och möjliggör skräddarsy­dda lösningar med kundens egna önskemål.

Social- och hälsovårds­reformen har hittills helt fokuserat på finansieri­ng och förvaltnin­g. Varför?

 ??  ?? SOCIAL- OCH HäLSOVåRDS­REFORMEN
SOCIAL- OCH HäLSOVåRDS­REFORMEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland