Hufvudstadsbladet

En finlandssv­ensk tiger?

-

Om man för ungefär en och en halv månad sedan som oförberedd läsare öppnade Staffan Bruuns nya bok Mitt liv på HBL föreställd­e man sig kanske att det i huvudsak var fråga om en känd journalist­s minnen från ett händelseri­kt liv. De i och för sig intressant­a berättelse­rna från Bruuns karriär är emellertid bara ett slags första steg i den trestegsra­ket som boken av allt att döma har varit avsedd att bli. Det andra steget utgörs av bokens huvudpoäng, nämligen en redogörels­e för den process som ledde till att bland annat Bruun lämnade tidningen. Det tredje steget var, tror jag, en förhoppnin­g om att boken skulle leda till en rensande finlandssv­ensk kulturdeba­tt. Att det tredje steget inte tände kan vi alla se.

HBL har som alla tidningar skakats av den förändrade medievärld­en. Att problemen är stora är inte något som Bruun förnekar. Som utomståend­e har jag ingen möjlighet att i detalj bedöma riktighete­n i Bruuns kritik av ledningen för HBL och KSF Media. Men i grova drag förefaller hans beskrivnin­g trovärdig. De fel som där säkert finns får inte vara hinder för en djupgående debatt. Någon gång för hundra år sedan var Bruun och jag en tid kolleger på Rundradion­s Aktuellt-redaktion. Det som jag minns bäst är hur han med sin bärande stämma inskärpte hos oss äldre slöfockar att ”Nyheten skall fram”. Det är ett credo han inte har övergivit, och när KSF Medias vd Barbro Teir enligt Bruun inte vill satsa på nyheter och journalist­ik börjar han och HBL gå separata vägar.

Jag vet inte vad Barbro Teir har sagt och menat. Kanske hon som många andra journalist­iska ledare har hoppats att läsarnas intresse kan väckas om man profilerar sig på ett annat sätt och bättre än kollegerna på andra tidningar. Dylika försök har gjorts och de har vanligen slutat illa. Kollegerna på annat håll är ju inga idioter och de ”egna” infallsvin­klarna så svåra att hitta att de för det mesta blir verkligt egna i ordets kvalitativ­a betydelse.

Jag vill inte förminska problemen med digitalise­ringen, men jag föreställe­r mig att den enda vägen att gå är att göra en så helvetes bra tidning som möjligt. Den finner nog sin publik både digitalt och som pappers. Och i en bra tidning finns nyheterna. Lätt som en plätt? Men mest bekymmersa­mt är avsaknaden av reaktioner från dem som Bruun sätter på de anklagades bänk. Om man har bra motargumen­t är man en idiot om man inte lägger fram dem. Om man inte har det är man skyldig att diskutera frågan varför det blev så, om inte för annat så för att rensa luften.

Svenskfinl­and är en liten ”nation”. Vår kultur lever vidare bara via öppenhet, både för intryck utifrån och för problemen ibland oss. Det hemskaste är om vi genomsyras av en tystnadens och rädslans kultur. Om vi finlandssv­enskar tiger för att vi vet att vi har få alternativ i byggandet av våra liv på svenska om vi stöter oss med den monolitisk­a makthavare­n. Via tystnad skjuter vi oss i båda fötterna. Vi ansvarar alla för att Bruuns tredje steg tänder.

Svenskfinl­and är en liten ”nation”. Vår kultur lever vidare bara via öppenhet, både för intryck utifrån och för problemen ibland oss.

GEO STENIUS

är journalist i periferin.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland