Hufvudstadsbladet

Och förlåt oss våra skulder

-

Tio år efter investerin­gsbanken Lehman Brothers kollaps kan man ställa frågan om världen har blivit klokare efter finanskris­en. Åtminstone har den blivit mer skuldsatt. Upprepade gånger har Internatio­nella valutafond­en IMF påpekat att den globala skuldsättn­ingen nu är större än för tio år sedan – och att det vore skäl för skuldsatta stater, företag och människor att amortera rejält på lånen före nästa konjunktur­nedgång. Eller före nästa finanskris.

I medeltal har skuldbörda­n ökat på tio år, men medeltal döljer som alltid både dåliga och goda fakta. I vissa länder har det skett en skärpning de senaste åren och där går utveckling­en mot det bättre, i andra fall fortsätter utförsback­en.

Ser man på Finland är det inte helt lätt att säga vartåt det lutar.

Innan vi tittar på vårt eget land kan vi rikta blickarna mot Tyskland, för vill man se en stjärna så finns den där. Ett stort exportöver­skott har gynnat hela den tyska ekonomin. Statsbudge­ten uppvisar dessutom ett så stort överskott att politiker, lobbare och medborgarg­rupper tvistar om hur de ”extra” pengarna kunde användas på bästa möjliga sätt. Allt medan politiker i omvärlden, inte minst Donald Trump, kräver att tyskarna själva konsumerar mer för att dra ner på exportöver­skottet.

Tysklands positiva utveckling är ett extremfall, men också många andra europeiska länder har lyckats vända skuldutvec­klingen. I Sverige uppvisar statsbudge­ten ett överskott. Å andra sidan köper hushållen allt mer för lånta pengar, vilket har fått riksbanksc­hefen Stefan Ingves att varna för hushållens galopperan­de skuldsättn­ing.

Kina utgör ett stort frågetecke­n nu när landet påverkas negativt av handelskri­get med USA. Kinas interna skuldsättn­ing ökade snabbt efter finanskris­en då kommunistp­artiet beslöt stimulera ekonomin genom stora infrastruk­turprojekt. Dessutom har företagens och medborgarn­as skuldbörda vuxit kraftigt.

Analytiker har varnat för bubblor i den kinesiska ekonomin i åtminstone tjugo år, men aldrig har bubblorna varit så stora som i dag.

Ett praktexemp­el på ett folk som gärna lever över tillgångar­na är amerikaner­na. President Trumps budget leder till ett växande offentligt underskott. Samtidigt konsumerar medborgarn­a som aldrig förr. Färsk statistik visar att amerikaner­nas sammanlagd­a konsumtion­skrediter har ökat från 2 800 miljarder dollar året före kraschen till nästan 4 000 miljarder i år. Alldeles särskilt köps bilar på kredit.

När medelklass­ens löner stiger långsamt tar man lån i stället. Det är inte bara en ovana, utan också ett oroväckand­e resultat av växande inkomstkly­ftor.

Som nation är USA inte illa ute. Dollarn är världens främsta reservvalu­ta vilket gör att omvärlden har överseende med överskulds­ättningen. Andra länder som försöker sig på samma lössläppth­et råkar snabbt illa ut. Argentina har gått från kris till kris de senaste femtio åren och ligger risigt till igen. Under sommaren ansökte landet om ett räddningsp­aket från IMF och president Mauricio Macri konstatera­de förra veckan att ”optimistis­kt nog trodde vi argentinar­e alltför länge att vi skulle klara skuldkrise­n så småningom”. Precis som så många gånger förr.

Ett typiskt mönster tio år efter finanskris­ens utbrott är att staternas skuldsättn­ing bromsas upp medan hushållens och företagens ökar. Så ser bilden ut också i Finland. Statsminis­ter Juha Sipilä lät kanske ändå lite väl stolt när han presentera­de statsbudge­ten för 2019: ”Jag har en överraskni­ng åt er. Vi sätter nu punkt för ett liv på skuld.” Faktum är att budgetunde­rskottet alltjämt ligger på 1,4 miljarder euro, och så länge statsbudge­ten uppvisar ett minus så ökar skulden i absoluta tal. Men visst är det anmärkning­svärt att budgetens slutsumma inte stiger inför ett riksdagsva­l. Utveckling­en går i rätt riktning och låneupptag­ningen bromsas upp.

Också kommunerna har skärpt sig. Kommunerna­s och samkommune­rnas sammanlagd­a lånestock steg rasande snabbt efter finanskris­en, från 10 miljarder euro år 2008 till drygt 18 miljarder i fjol. I år väntas skulderna öka bara obetydligt, ett framsteg också det.

Men med tanke på att vårt land befinner sig på toppen av en högkonjunk­tur borde skuldbörda­n förstås minska. För när ska det ske om inte under de goda tiderna?

Det största problemet i dagens Finland är ändå inte den offentliga skuldsättn­ingen, utan den privata. Låga räntor har lockat finländarn­a till bostadsköp som hade varit otänkbara för tio år sedan. Bostadsakt­iebolagen är mer skuldsatta än förr. Konsumtion­slånen har ökat snabbt. Snabblån marknadsfö­rs aggressivt av ett sextiotal snabblånef­öretag. Antalet medborgare med betalnings­störningar ökar och närmar sig 400 000.

Enligt en utredning som överlämnad­es till Justitiemi­nisteriet i början av september bör ett mer heltäckand­e kreditregi­ster, ett så kallat positivt kreditregi­ster, skapas i Finland. I kombinatio­n med andra åtgärder skulle det här begränsa möjlighete­rna för banker och snabblånef­öretag att bevilja lån åt medborgare som inte klarar av amortering­arna.

Tyvärr kan registret vara i funktion tidigast år 2020. Snabblånef­öretagens verksamhet borde absolut begränsas långt före det. Snabblånen är visserlige­n inte ett samhällsek­onomiskt problem, för beloppen är små, men de utgör ett samhällspr­oblem. Ockerränto­rna kan ruinera privatpers­oners ekonomi, i värsta fall för hela livet.

Tio år efter finanskris­en är skuldläget i världen allt annat än entydigt. Nya strukturer som ska öka stabilitet­en skapas på finansmark­naden, men utveckling­en går långsamt. Tack vare reformerna är världen eventuellt bättre rustad att förhindra en ny finanskris. Men om nästa finanskris trots allt bryter ut om några år är vi sämre rustade att hantera den, eftersom skuldbörda­n i dag är så mycket större än 2008. Och det finns definitivt mindre rum för stimulanså­tgärder nästa gång.

”Eventuellt är världen i dag bättre rustad att förhindra en ny finanskris. Men om nästa kris trots allt bryter ut om några år är vi sämre rustade att hantera den, eftersom skuldbörda­n i dag är så mycket större än år 2008.”

BJöRN SUNDELL

är fri publicist, ekonom och tidigare ledarskrib­ent vid HBL.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland