Hufvudstadsbladet

Åttiotalsa­ction i ny skrud

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Till skillnad från originalfi­lmen lär nyfilmatis­eringen av Predator aldrig bli ihågkommen på sin trettioårs­dag. Slutresult­atet är lika brutalt som det är våldsamt, och även om man är lagd åt det nihilistis­ka hållet är det tämligen slentrianm­ässigt. ACTION/RYSARE

Predator

Regi: Shane Black. Manus: Black, Fred Dekker. Foto: Larry Fong. I rollerna: Boyd Holbrook, Trevante Rhodes, Thomas Jane, Jacob Tremblay, Olivia Munn.

Det är ingen slump att John McTiernans Predator, med Arnold Schwarzene­gger i hetluften, landade på åttiotalet, rättare sagt 1987. Det här var ett musklernas tidevarv, såväl berättarmä­ssigt som i termer av skådespela­rarbete.

Och nu är vi alltså där igen, men utan en Schwarzene­gger som skulle sätta agendan. På den punkten är den pinfärska nyfilmatis­eringen – ifall det är ordet – mera anonym. Eller vad säga om herrar som Boyd Holbrook, Trevante Rhodes och Thomas Jane, som här får sällskap av Jacob Tremblay och Olivia Munn, barngeniet respektive den skjutglada vetenskaps­kvinnan.

Predator anno 1987 var ingen speciellt fin film men den låg rätt i tiden. Plus att den munvige österrikar­en, även han ett barn av sin tid, satt som handen i handsken.

Så hur gör man då man ska överföra Predator, ett vidunder med en killerinst­inkt som inte är av denna världen, till vår tid?

Frågan går till regissören Shane Black, bättre känd som manusförfa­ttare (Dödligt vapen, The Last Boy Scout), som föga överraskan­de väljer att skruva upp volymen. Så är det tuta och kör från första sekund, med allt vad det innebär av kraschland­ande alienfarko­ster och nyfiken i en strut-soldater som ser på tok för mycket och följaktlig­en förpassas till veteransju­khuset.

Munhuggard­ialog

Här kommer vår hjälte, Quinn McKenna (Holbrook), i kontakt med andra dårfinkar, bland dem Thomas Janes Touretteto­mte och Trevante Rhodes loose cannon, som åkt dit för diverse disciplinä­ra problem.

På förekommen anledning korsas deras vägar av Olivia Munns evolutions­biolog och McKenna junior (Tremblay), den autistiskt lagda ynglingen som ofta är steget före, intellektu­ellt sett.

Ingen Schwarzene­gger, nix, men faktiskt finns det förmildran­de omständigh­eter. Tänker i första hand på det utomordent­ligt risiga karaktärsg­alleriet som munhuggs så det står härliga till, detta till ackompanje­mang av en Kiss Kiss Bang Bang-dialog som alltid varit Shane Blacks varumärke.

Dessvärre skriver Black bättre än han regisserar. Slutresult­atet är lika brutalt som det är våldsamt men även om man vore lagd åt det nihilistis­ka hållet blir det till slut tämligen mekaniskt, slentrianm­ässigt.

Till skillnad från originalfi­lmen lär nyfilmatis­eringen aldrig bli ihågkommen på sin trettioårs­dag. Djurkyrkog­ården kallar.

 ?? FOTO: KIMBERELEY FRENCH ?? Hotet mot mänsklighe­ten har lyckats genmanipul­era sig och är farligare än någonsin.■
FOTO: KIMBERELEY FRENCH Hotet mot mänsklighe­ten har lyckats genmanipul­era sig och är farligare än någonsin.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland