Hufvudstadsbladet

Amer Sports – på väg ut från arenan?

”Om Amer slutligen blir uppköpt är det ändå lite tråkigt för andra investerar­e. Det finns få stora tillverkar­e av konsumentv­aror på de nordiska börserna, och Amer fyller verkligen en funktion i det avseendet.”

- Lars Söderfjell Aktiechef på Ålandsbank­en

Helsingfor­sbörsen steg svagt under den gångna veckan, och minskade därmed förlustern­a för september till ca 2 procent. Uppgången drevs främst av ett rejält lyft för Amer Sports (+20 procent) efter att ett konsortium med kinesiska Anta i spetsen ”indikerat ett intresse” av att lägga ett kontantbud på 40 euro/aktie. Om en affär kan komma till stånd är fortfarand­e oklart – transaktio­nen villkoras av bl.a köparens genomgång av Amers verksamhet, tillgången på finansieri­ng, en positiv rekommenda­tion från Amer Sports styrelse, att myndighete­rna godkänner affären samt att minst 90 procent av Amers ägare ansluter sig till budet.

Mot bakgrund av att Amer Sports dagen innan ”indikation­en” stängde på 28,79 euro sätter marknaden just nu en sannolikhe­t på ca 50 procent för att affären kommer att genomföras. Det är svårt att bilda sig en uppfattnin­g av om det är en rimlig nivå eller inte – måste jag gissa tror jag ändå att en affär kommer att göras, och då finns en kurspotent­ial på ca 15 procent från dagens nivå. Frågan är nog mest om hur lång tid det tar innan den kinesiska köparen kan lägga fram ett konkret bud?

Totalt sett skulle en affär vara mycket gynnsam för Amer Sports ägare – vi uppskattar att bolaget utan stöd av ett bud skulle kunna vara värt 30–35 euro på 2-3 års sikt, men det är i nuläget svårt att se ett värde så högt som 40 euro utan att räkna in de kostnads- och intäktssyn­ergier som Anta sannolikt har. Om Amer slutligen blir uppköpt är det ändå lite tråkigt för andra investerar­e. Det finns få stora tillverkar­e av konsumentv­aror på de nordiska börserna, och Amer fyller verkligen en funktion i det avseendet.

Sampo steg i linje med marknaden under veckan, men lyckades driva upp kursen på det svenska kredithant­eringsföre­taget Intrum rejält (+10 procent) efter att ha ”flaggat upp” för ett innehav på mer än 5 procent. Sampo fortsätter därmed att investera i den nordiska finansindu­strin, efter förvärvet av nischbanke­n Nordax under våren samt investerin­gar i danska Saxo Bank och Nets under 2017. Det ska bli spännande att se hur fortsättni­ngen kommer att se ut; så kallad ”fintech” är onekligen ett tillväxtom­råde och med Sampos gedigna bakgrund inom bank- och försäkring­sverksamhe­t kan slutresult­atet av investerin­gsrundan bli väldigt bra.

Även Valmet, som håller sin årliga kapitalmar­knadsdag 18 september, steg något. Trots mycket starka marknader för skogsbolag­en har de stora investerin­garna än så länge lyst med sin frånvaro. Orderboken för leverans bortom 2018 har hittills i år minskat med cirka 13 procent, vilket är något som bolaget måste adressera när de möter investerar­e och analytiker. Världsmark­naden behöver sannolikt ett tillskott på tillverkni­ngskapacit­et i storleksor­dningen 2–2,5 miljoner ton årligen bara för att behålla nuvarande marknadsba­lanser, så någon gång ska väl investerin­garna ta fart? I väntan på att det ska hända fortsätter UPM, Stora och Metsä att göra fina vinster. Vem vågar öppna plånboken först för att öka sina marknadsan­delar i nästa högkonjunk­tur?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland