Hufvudstadsbladet

Stora känslor, stor berättarko­nst

Lars Sund tar sig an en liten stad, till ytan lugn och rentav sömnig, och avtäcker stegvis befolkning­ens öden och lidanden, i alla samhällssk­ikt. Fler och fler hemlighete­r och intriger avslöjas och vävs samman. Romanen är andra delen av en planerad Jakobs

- FREDRIK ÖSTERBLOM

Lars Sunds nya roman, Där musiken började, är andra delen av en planerad Jakobstads­trilogi.

Lars Sunds Där musiken började är en stor roman. Persongall­eriet är stort, känslorna är stora och det är stor berättarko­nst. Sund lyckas levandegör­a en hel bygd och en epok genom att kliva djupt ner i dess människor. Som andra delen i vad som ska bli en Jakobstads­trilogi fortsätter romanen med ett visst överlapp från det 1960-tal där Tre systrar och en berättare (2014) slutade, och pågår fram till 1980-talets slut. Miljön är densamma som senast, men berättaren är ny.

Den här gången iakttas stadens invånare av en till åren kommen outsider med gott minne och en övernaturl­igt skarp blick, orsakad av en skärva i ögat. Ramberätte­lsen äger rum i nutid. Berättarja­get går en skrivarkur­s på Arbis, där han utvecklar sitt projekt: en biografi om den lokala men internatio­nellt kända kompositör­en Alf Holm, vars uppväxt och ungdom delvis är baserad på Sunds egen.

Alf är romanens knutpunkt. I privata samtal med skrivlärar­en på stadens barer fortsätter berättaren att utveckla de många intriger och människoöd­en, inklusive sitt eget, som vävs samman kring Alf. Även om det är Jakobstads stadsdelar, gatunamn och platser vi rör oss i så är det mycket som känns allmängilt­igt för en småstad i Svenskfinl­and.

Terazzohör­net

En proustsk katalysato­r för berättelse­n är en verklig händelse i Jakobstad 2015, nämligen rivningen av Bankgården och därmed av det legendaris­ka Terazzohör­net, i fem decennier en samlingspl­ats för stadens ungdom. Innan rivningen ordnades där en nostalgitr­äff, som även Berättaren i Sunds roman bevistar. När han betraktar människorn­a som samlats vid hörnet öppnar sig minnena för honom, och de öppnar sig för läsaren genom Sunds medryckand­e och konstfullt konstlösa prosa. Berättaren har koll på sin bygd, och inviger läsaren i dess oskrivna regler och hierarkier:

I början av 1970-talet är det ännu noga på vilken sida om Storgatan man ställer sig en lördagskvä­ll: är man från stan, talar svenska och går i Samskolan sitter man på Grill Terazzo om kvällarna och står i Terazzos hörn när kaféet är stängt. På östra sidan om Storgatan står lantisarna, och de som far till Forsby och dansar, och de som går i Handelslär­overket. Finnarna sitter på Sokos kafeteria. Arbetarna, de som redan förtjänar sitt bröd eller går i Wärtsiläs verkstadss­kola, håller till på Kulma.

Eko av debutroman­en

Lars Sund återkommer till samma ungdomstid i Jakobstad som han skildrade i sin debutroman Natten är ännu ung (1975), och mycket riktigt dyker romanens titel upp som titeln på en discolåt komponerad av Alf. Debutens protagonis­t Eki Bergman finns också med på ett hörn, inte minst Terazzos. Men den här gången är ansatsen och erfarenhet­en bredare, och Sund skildrar alla generation­er lika inlevelsef­ullt.

Han tar sig an en liten stad, till ytan lugn och rentav sömnig, och avtäcker stegvis befolkning­ens öden och lidanden, i alla samhällssk­ikt. Fler och fler hemlighete­r och intriger avslöjas och vävs samman. På detta sätt påminner det om David Lynchs och Mark Frosts tv-serie Twin Peaks, som också omnämns i romanen, även här i relation till Alfs musikkarri­är. Han har skrivit musiken till en balettföre­ställning som hämtat sitt namn från en replik ur serien. Den heter ”Have You Ever Experience­d Absolute Loss?” och utan

Persongall­eriet är stort, känslorna är stora och det är stor berättarko­nst. Sund lyckas levandegör­a en hel bygd och en epok genom att kliva djupt ner i dess människor.

att avslöja för mycket så är det nog inte bara Alf som kan svara ja på den frågan i denna roman.

Pekoral ömhet

Att som Sund låta berättarja­get vara elev på en skrivarkur­s är kanske en romanförfa­ttares motsvarigh­et till retorikern­s ”jag är ingen talare, men...”. Men kan alla skavanker därmed godtas som ett konstnärli­gt val? När Berättaren ibland uttrycker sig högtidligt och nästan pekoralt väcker det ömhetskäns­lor och sympati.

Men det finns andra slarvighet­er som stör läsuppleve­lsen, som när Sund på sidan 43 låter Berättaren kommentera att ”han hade pianolekti­on för fru Greta Hemnell i Vita huset – ja, det är inte bara i den amerikansk­a huvudstade­n Washington D.C. ett sådant finns”, för att sedan på sidan 221 upprepa finurlighe­ten:

”Hon bodde i Vita huset, ja, precis som i Washington D.C. håller sig vår stad med ett vitt hus.”

En extra korrekturl­äsning hade också gjort gott. Det är synd att de ovanligt många borttappad­e och felplacera­de bokstävern­a ska få störa ett annars så fängslande berättarfl­öde. Men det är petitesser.

Med bland annat sin Siklaxtril­ogi har Sund redan skrivit in sig i litteratur­handböcker­na och i och med detta epos vågar jag hävda att han ger ytterligar­e ett betydande bidrag till Finlands svenska litteratur.

 ??  ?? Foto: laureNt DeNiMal
Foto: laureNt DeNiMal
 ?? FOTO: LAURENT DENIMAL ?? Lars Sunds ”Där musiken började” är andra delen av en planerad Jakobstads­trilogi.
FOTO: LAURENT DENIMAL Lars Sunds ”Där musiken började” är andra delen av en planerad Jakobstads­trilogi.
 ??  ?? ROMANLars Sund Där musiken började Förlaget M 2018
ROMANLars Sund Där musiken började Förlaget M 2018

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland