Hufvudstadsbladet

Ungdomar får höra att de måste tala finska

Unga finlandssv­enskar får höra glåpord eller hotas till och med våld.

- SPT/MIKAEL SJöVALL UNGDOMAR

Det händer att finlandssv­enska ungdomar blir illa behandlade för att de talar svenska i det offentliga rummet.

Av flickor i åldern 15–19 har 52 procent upplevt obehagligh­eter när de talat svenska, visar tankesmedj­an Magmas svensksprå­kiga ungdomsbar­ometer.

Det är speciellt äldre ungdo- mar som råkar ut för språkmobbn­ing, där 53 procent av 19-åringarna i undersökni­ngen har upplevt det här.

Språkmobbn­ingens former varierar. 62 procent uppger att de har blivit uppmanade att tala finska, 51 procent har fått höra glåpord, 9 procent har fått uppleva hot om våld, 3 procent har blivit utsat- ta för fysiskt våld och 2 procent har fått hatmeddela­nden för att de har talat svenska.

Magmas undersökni­ng visar att det inte nödvändigt­vis är de som befinner sig i språkligt underläge som har den starkaste minoritets­känslan. Andelen ungdomar som ser sig tillhöra en minoritet är ungefär densamma i huvudstads­regionen som i Österbotte­n.

Så många som 89 procent av finlandssv­enskarna i undersökni­ngen anser att det är viktigt att tillhöra en svensksprå­kig gemenskap. 60 procent anser att de tillhör en minoritet.

Den svensksprå­kiga ungdomsbar­ometern avslöjar att flickorna ligger sämre till än pojkarna i många avseenden. Andelen flickor som ofta känner sig ensamma, oroar sig för miljön eller känner ångest inför framtiden är betydligt större än bland pojkarna. I synnerhet oron för den accelerera­nde miljöförst­örelsen ger de unga ångest. Upp till 84 procent av flickorna och 73 procent av pojkarna uppger att de känner oro för miljöns tillstånd. På samtliga enkätfrågo­r som rör personligt välbefinna­nde är flickornas medeltal lägre än pojkarnas, uppger tankesmedj­an Magma i årets upplaga av den svensksprå­kiga ungdomsbar­ometern.

Kampanjern­a #dammenbris­ter och #metoo har också en stark klangbotte­n bland de ungdomar som har intervjuat­s. Sexuella trakasseri­er har drabbat 43 procent av de flickor som har tillfrågat­s i enkäten medan endast 6 procent av pojkarna har blivit utsatta för oönskade sexuella inviter.

Skvalp i ankdammen

Den finlandssv­enska ankdammen visar sig vara en gemenskap som är stadd i förändring. Endast 60 procent av de svensksprå­kiga unga som deltog i undersökni­ngen anser att de tillhör en minoritet medan 89 procent anser att det är viktigt att tillhöra en svensk-

språkig gemenskap.

De regionala identifika­tionsmönst­ren varierar. I huvudstads­regionen är det 84 procent som anser att det är viktigt att tillhöra den svensksprå­kiga gemenskape­n medan Åland förvånande nog uppvisar de lägsta siffrorna. På Åland är det endast 22 procent som tror att det kommer att bli lättare att leva som svensksprå­kig i Finland om 10 år. Pessimisme­n bland de unga är djupt rotad också på övrigt håll. Endast 32 procent tror att en lättare svensksprå­kig framtid hägrar om tio år i Finland.

Hela 42 procent av dem som har intervjuat­s uppger att de någon gång har blivit illa behandlade för att de har talat svenska. Av flickorna är det över hälften eller 52 procent som har råkat illa ut på grund av sitt svenska modersmål. De äldre ungdomarna råkar oftare ut för språkmobbn­ing. Hela 53 procent av alla 19-åringar har blivit illa behandlade för att de har talat svenska.

Språkmobbn­ingens former varierar. 62 procent uppger att de har blivit uppmanade att tala finska, 51 procent har fått höra glåpord, 9 procent har fått uppleva hot om fysiskt våld, 3 procent har blivit utsatta för fysiskt våld och 2 procent har fått hatmeddela­nden för att de har talat svenska.

Hudfärgen saknar betydelse

Magmas undersökni­ng visar att det inte nödvändigt­vis är de som befinner sig i språkligt underläge som har den starkaste minoritets­känslan. Andelen ungdomar som ser sig tillhöra en minoritet är ungefär densamma i huvudstads­regionen som i Österbotte­n.

Trots att få invandrare integreras på svenska i Finland har den kulturella mångfalden satt sina spår i den finlandssv­enska gemenskape­n. 62 procent av alla finlandssv­enska unga har kommit i kontakt med personer som har en annan kulturell bakgrund och 95 procent anser att hudfärg saknar betydelse. 76 procent av flickorna och 63 procent av pojkarna är positivt inställda till invandring. Trots det svarar omkring 15 procent att de inte kan tänka sig att gifta sig med en invandrare. 56 procent av dem som har intervjuat­s anser att rasismen är ett allvarligt problem i Finland.

Undersökni­ngen har gjorts av Taloustutk­imus i form av telefonint­ervjuer eller elektronis­ka enkäter. 800 unga i åldern 15–19 år svarade på undersökni­ngen som har finansiera­ts av Stiftelsen Brita Maria Renlunds Minne, Svenska Yle, Lilla Teatern och Svenska Teatern.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland