Hufvudstadsbladet

Juventus på jakt med Cristiano Ronaldo

Hur bra är Juventus med Cristiano Ronaldo? HBL går igenom grupperna E till H i Champions League.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

Juventus har varit nära en fullträff vid ett par tillfällen de senaste åren. Men den senaste Champions League-titeln blir 23 år gammal i vår och med superstjär­nan Cristiano Ronaldo på topp är det tänkt att torkan ska ta slut denna säsong.

Valencia på bortaplan i premiären är ett tufft test för jätten från Turin.

Fotboll

Grupp E Bayern München, Benfica, Ajax, AEK Aten.

Bayern ska stå i särklass i detta sällskap. Det finns både bredd och spets och Robert Lewandowsk­i har kommit över besvikelse­n att han inte fick sin drömflytt till Real Madrid.

Mängder med matchvinna­re har laget och perfektion­isten Niko Kovac ser till att kravnivån hela tiden är skyhög. Inledninge­n i Bundesliga mer än lovande.

Benfica brukar vara med i gruppspele­t. Detta är nionde raka säsongen som Lissabonkl­ubben fixat det.

Ruben Dias är bara 21 år men redan en tämligen komplett mittback. Det fanns intresse från större klubbar redan under sommaren men portugisen valde att stanna kvar åtminstone en säsong till. Nästa sommar lär Benfica casha in.

I Ajax riktas blickarna på rutinerade duon Daley Blind och KlaasJan Huntelaar. Den sistnämnde har hunnit fylla 35 år och även om fötterna är aningen långsammar­e än tidigare finns målsinnet kvar. Frenkie de Jong är en 19-årig publikfavo­rit.

En gång i tiderna kunde AEK köpa in riktigt tunga namn. De tiderna är över men hemma är AEK inte att leka med.

Tips: Bayern München och Benfica vidare.

Grupp F Manchester City, Hoffenheim, Lyon, Sjachtar Donetsk.

Ska detta bli Citys år? Materialet kan Pep Guardiola verkligen inte klaga på. Och City har sett bra ut i Premier League.

Ibland har Guardiolas lag haft en tendens att tappa bästa flåset på våren. Frågan är hur han ska hålla alla spelare fräscha då racet om ligatiteln i England lär bli en rysare.

Lyon var i många år den bästa, mest framgångsr­ika, rikaste och mest välskötta klubben i Frankrike. Storstjärn­orna var många på Stade de Gerland.

Superstjär­norna lyser med sin frånvaro i dag men visst kan det bli avancemang med lirare som Fekir, Depay och Traore i spetsen.

Charmiga ”bylaget” Hoffenheim har inlett halvdarrig­t i Bundesliga. Att en klubb från en stad med 35 000 invånare spelar gruppspel är redan stort i sig. Hoffenheim är en oerhört välskött förening. Tränaren Julian Nagelsmann är 31 år men namnet på allas läppar i Tyskland. Nästa säsong tar han över energidryc­kslaget från Leipzig.

Sjachtar Donetsk tvingas alltjämt spela sina hemmamatch­er i Kharkov men det lär inte inverka nämnvärt på spelkvalit­eten. Sjachtar är så gott som alltid med i gruppspele­t och väldigt ofta har laget också tagit sig vidare.

Materialet är bra och andra platsen i gruppen finns inom räckhåll.

Tips: Manchester City och Sjachtar vidare.

Grupp G Real Madrid, AS Roma, CSKA Moskva, Viktoria Plzen.

Champions League har blivit Real Madrids vardagsrum. Los Blancos har vunnit turneringe­n tre år i följd och kan gäspa sig vidare från den här gruppen.

Real har naturligtv­is alla möjlighete­r att gå hela vägen också i år men i något skede får man väl marginaler­na emot sig. Gareth Bale måste hållas frisk om Real vill försvara titeln.

Roma har inlednings­vis haft problem med defensiven i serie A och det är ingen särskilt gynnsam utgångspun­kt inför premiären borta mot Real.

Luckan efter Radja Nainggolan har visat sig rätt svår att fylla.

I CSKA Moskva tackade veteranbac­karna Ignaesvitj och Berezutski­j x 2 för sig i somras. Och så stack Alexander Golovin, som gjorde succé i VM, till Monaco. Hemma i ett vinterkall­t Moskva är CSKA en obehaglig motståndar­e.

Viktoria Plzen har vanan inne från gruppspel och nu finns faktiskt chansen till en liten skräll då Roma inte riktigt verkar vara i balans.

Ett starkt kollektiv med flera tjeckiska landslagss­pelare. Pvel Vrba är en utmärkt tränare.

Tips: Real Madrid vidare. Roma knapp tvåa.

Grupp H Juventus, Manchester United, Valencia, Young Boys.

Juventus satsade stort och köpte in Cristiano Ronaldo från Real. Portugisen inhandlade­s i synnerhet med tanke på Champions League där Juventus senaste titel blir 23 år gammal till våren.

I Ronaldo fick Juve en prickskytt man alltid kan lita på.

Juve är ett väldigt organisera­t lag. Alla vet sina roller.

Manchester Uniteds inledning på säsongen har varit lite turbulent under den inte särskilt diplomatis­ka José Mourinho. Lagets material borde räcka till bättre spel och resultat men Mourinhos taktik passar en del spelare rätt illa.

Valencia har alla chanser i världen att orsaka problem för i synnerhet José Mourinho. Lyckades köpa loss succéspela­ren Gonzalo Guedes från PSG och klubben har förstärkt på anfallssid­an.

Young Boys. Skoj med udda fåglar i gruppspele­t. Hemma på konstgräse­t kan laget kanske knipa någon poäng.

Tips: Juventus och Valencia vidare.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/MIGUEL MEDINA ?? Cristiano Ronaldo köptes till Juventus för att skjuta den gamla damen till Fotbollseu­ropas tyngsta titel.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/MIGUEL MEDINA Cristiano Ronaldo köptes till Juventus för att skjuta den gamla damen till Fotbollseu­ropas tyngsta titel.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland