Hufvudstadsbladet

Armbrytnin­g om budgeten

– Regeringen roffar åt sig av låginkomst­tagarna och strör pengarna över de rika. De hårdaste anklagelse­rna i remissdeba­tten om regeringen­s budgetförs­lag kom från partierna på vänsterkan­ten.

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297 , maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Den årliga verbala brottnings­matchen om hur statsfinan­serna ska användas, riksdagens debatt om budgetförs­laget, blev en traditione­ll dragkamp mellan höger och vänster. Vänsterpar­tierna anklagade regeringen för att göra livet surt för dem med de minsta tillgångar­na och de lägsta inkomstern­a. Regeringen höll inte med och försökte i stället ta åt sig äran för den förbättrad­e sysselsätt­ningsgrade­n.

Den borgerliga regeringen slår sig för bröstet och antyder att högkonjunk­turen och den allt bättre sysselsätt­ningsgrade­n är regeringen­s förtjänst. Samtidigt gläds regeringsp­artierna åt att skattesats­en inte behöver skärpas. I synnerhet opposition­spartierna Vänsterför­bundet och Socialdemo­kraterna håller inte alls med, framgick det under riksdagens remissdeba­tt om budgetförs­laget som blev en traditione­ll dragkamp mellan höger och vänster.

”Skattelätt­nad för förmögna”

– Samtidigt som regeringen har försämrat pensionäre­rnas, studentern­as och de arbetslösa­s utkomst och ökat på ojämlikhet­en, går över en och en halv miljard euro till skattelätt­nader för de förmögna. Av dem som skulle behöva få det bättre ställt roffar man åt sig, medan de som redan har gott om tillgångar får ännu mer, protestera­de Vänsterför­bundets ordförande Li Andersson, då riksdagen höll sin årliga verbala brottning om hur statsfinan­serna ska användas nästa år.

Andersson ondgör sig över att stora arv och gåvor inte beskattas strängare. Vänsterför­bundet ogillar också skarpt regeringen­s planer att införa placerings­konton där vanliga aktiespara­re kan sälja och köpa aktier utan att genast få påhälsning av skattmasen.

– I stället för att göra något åt skattesmit­andet och transparen­sen försöker man tvärtom göra storplacer­arnas skatteplan­ering salongsfäh­ig.

SDP-ordförande­n Antti Rinne som enligt gallupmätn­ingarna ser ut att bli nästa statsminis­ter var heller inte nådig i sin kritik av regeringen­s penninganv­ändning och tyckte att ett ord räcker för att be- skriva budgetförs­laget – utsiktslös­t.

– Regeringen lämnar efter sig nedskärnin­gar för långinkoms­ttagarna, skolan och forskninge­n. Var är investerin­garna i framtiden, klagade Rinne.

Finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) tyckte att socialdemo­kraterna med Rinne i spetsen var allt för negativa och dystra.

– Vi har åstadkommi­t tusentals arbetstill­fällen och därmed räddat välfärdssa­mhället, replikerad­e Orpo.

Delade meningar om förlorarna

Eero Heinäluoma (SDP) hade lusläst kalkylerna i budgetprop­ositionen och påpekade att en tredjedel av finländarn­a, de med de lägsta inkomstern­a, kommer att få mindre pengar i handen nästa år, men Orpo ansåg att förändring­arna i folks plånböcker är marginella och menade att den enda kännbara skillnaden beror på den höjda tobaksacci­sen.

Opposition­spartiet Kristdemok­raterna tyckte i motsats till vänsterpar­tierna att budgetförs­laget inte alls är så uselt och gladde sig över att partiets gruppordfö­rande Peter Östmans tidigare initiativ om placerings­konto hade fått gehör.

”Tomt prat om flyktingkv­oter”

SFP kritiserad­e flyktingpo­litiken och tyckte att det var besynnerli­gt att delar av regeringsr­epresentan­terna har talat om att flyktingkv­oten borde höjas utan att skrida till verket.

– Regeringen har återigen talat om en höjd flyktingkv­ot. Varför detta tomma prat? Är det motstånd från De blå som gör att ingenting händer, undrade partiordfö­rande Anna-Maja Henriksson.

Petteri Orpo medgav här att kvotflykti­ngfrågan har fått mindre uppmärksam­het och sade att Finland höjer kvoten ifall EU hittar en gemensam lösning i flyktingfr­ågan.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? SDP:s ordförande Antti Rinne, till höger, och riksdagsle­damoten Eero Heinäluoma studerar budgetboke­n. Partikolle­gerna Harry Wallin och Sirpa Paatero till vänster.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA SDP:s ordförande Antti Rinne, till höger, och riksdagsle­damoten Eero Heinäluoma studerar budgetboke­n. Partikolle­gerna Harry Wallin och Sirpa Paatero till vänster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland