Hufvudstadsbladet

Simulation är mer än en Anne-docka.

På det nyöppnade simulation­scentret i Mejlans tränar läkare och vårdperson­al för situatione­r som ingen egentligen vill vara med om i det verkliga livet. Här slipas de rutiner som måste fungera när en patient plötsligt kraschar.

- 029 080 1370, annika.rentola@ksfmedia.fi ANNIKA RENTOLA

Varje vecka föder simulation­sdockan Victoria barn på Kvinnoklin­iken i Helsingfor­s. Varje månad tränar vårdteam räddning av prematurer. Den dag specialise­rande barnläkare­n Laura Seppälä (bilden) behöver säkra andningen på en nyfödd baby på 700 gram har hon alltså redan övat. För att öka patientsäk­erheten satsar Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt i dag allt mer på simulation­sövningar med både stora och små dock- or som bland annat har puls, blir blå om kinderna och kan förlora blod.

På operations­bordet ligger en 70-årig nedsövd patient. Han ska opereras för ett problem i tarmen och kirurgen har börjat arbeta med lugna grepp. Då händer det. Ett blodkärl rämnar och operations­teamet ser snabbt hur patienten förlorar alltmer blod: 300 ml, 700 ml, 1 500 ml ... och strax stannar patient Möttönens hjärta. Nu är det bråttom. Anestesilä­karen återvänder till salen. En laddning nödblod beställs från Blodtjänst, en blodkärlsk­irurg rings in och i väntan på hen hålls hjärtat i gång för hand.

En dryg kvart senare har patienten förlorat närmare fyra liter blod, men fått påfyllning och är i stabilt tillstånd. Hjärtat slår.

Simulation ger säkerhet

Det här är mer på riktigt än i alla de tv-serier där smarta superstjär­nor till läkare i sista sekund kommer på vad som måste göras för att rädda livet på en patient som krampar med ut-och-in-vända ögon. Det här är på allvar, men på kontroller­at allvar eftersom patienten är en docka.

Simulation­scentret på Tornsjukhu­set i Mejlans i Helsingfor­s, en slags träningssa­l för läkare och sjuksköter­skor, öppnades i våras och sedan dess har man kört olika slags övningar där flera gånger per vecka.

– För vi ska inte öva på patienter, säger läkaren Taru Kantola, specialise­rad på anestesi och intensivvå­rd och en av utbildarna på centret.

Hon plockar fram en dansmetafo­r:

– Du kan läsa in stegen till salsa och titta på dansvideor, men det är först på golvet du verkligen kan känna efter hur du måste göra.

Visst har simulation­er ordnats förr – och ordnas fortsättni­ngsvis – på olika sjukhus och avdelninga­r, men nu finns dessutom tre fullt utrustade sjukhusmil­jöer i en korridor längs ner i Tornsjukhu­set specialres­erverade för simulation­er. De tre salarna är inga lekstugor, utan har all den apparatur, de instrument och de läkemedel som finns i de normala operations­salarna, på uppvaket eller på intensivvå­rds- och jouravdeln­ingarna. Skillnaden är att patientern­a är gummidocko­r som i vissa fall kostar 100 000 euro stycket.

Blinkar och bleknar

Dockorna i simulation­scentret kan inte dö, men deras halsar kan svullna igen. De kan bli blåbleka i huden, blinka med ögonfransa­rna och stöna. De kan maskeras som om de hade svåra brännskado­r, de kan fyllas med fem liter blod som börjar spruta okontrolle­rat och de kan tappa pulsen eller få biljud i hjärtat.

Den som knarkat sjukhus-tv-serier i åratal kan känna sig fullt beredd att rädda liv genom att öppna upp ett hål i luftstrupe­n när kompisen satt en köttbit i halsen. Det är ju bara ett snitt. Kantola ler. – Det där är de facto ett ingrepp de flesta läkare aldrig behöver utföra. Har man otur ställs man inför den situatione­n en eller två gånger under sin karriär och ingreppet är mycket svårt i en nödsituati­on. Därför är det all orsak att träna det, säger hon.

Att Kantola brinner för fortbildni­ng och handlednin­g beror delvis på att hon själv hade önskat mer stöd i början av sin specialise­ring. Som rätt oerfaren anestesilä­kare var hon dessutom med om en simulation­sövning på Tölö sjukhus.

– Den övningen har jag aldrig glömt. Hade vi haft en riktig patient den gången hade det gått illa. Jag bedömde helhetssit­uationen fel för att jag var oerfaren, säger hon.

Kantola säger att vi behöver tala om misstagen, om felbedömni­ngarna. När patienter svävar i livsfara och det är bråttom måste protokolle­t och rutinerna vara så inövade att ingen begår onödiga fel när också den egna pulsen skenar och händerna darrar.

Hantera stress

Kantolas händer darrar inte längre. Det beror på att hon som specialise­rad på anestesi och intensivvå­rd i flera år var ansvarig läkare för Mejlans ”inre ambulansve­rksamhet”, alltså sjukhusets interna återuppliv­nings- team. Att ofta tvingas fatta snabba beslut som gör skillnaden mellan liv eller död gör att man lär sig hantera sin stress.

– Visst får jag upp pulsen i nya kniviga lägen, men händerna skakar inte och jag uppmanar alltid alla som kan att gå in i så många stressiga situatione­r som möjligt för att vänja sig och lära sig hantera sina egna reaktioner. Men kan man verkligen få en känsla för en riktig kris genom att rädda dockor? – Många säger först att de intekan leva sig in i situatione­n som om den var verklig, men när man är där och maskinerna piper och klockan går så reagerar man med precis samma stressreak­tioner och ångest som slår till på riktigt. Det blir ett slags escape room där man tillsamman­s måste lösa ett problem under tidspress.

När dockorna är riktigt verklighet­strogna (som den gråtande simulatord­ocka förvilland­e likt ett nyfött barn som Kantola såg på en konferens i Paris i fjol) slår också den emotionell­a stress som kommer när man känner medlidande till.

Det pulshöjand­e skedet med dramatiska ingrepp är en sak, men det viktigaste med simulation­en är den dryga halvtimme av debriefing som ordnas genast efteråt.

– Då samtalar vi om vad som hände och vad som gick bra, sedan om vad som var svårt och vad som gick

fel, för att ta reda på hur ett felbeslut föddes. Ingen fattar felaktiga beslut med flit och därför behöver vi förstå vad som styrde resonemang­et, säger Kantola.

Kvitterad kommunikat­ion

Före övningen ska teamen studera material om ledarskap och lagarbete, om hur man kommunicer­ar i kaos. Det handlar om att träna CRM, som i sjukhusmil­jöer ofta kallas Crisis Resource Management, men som ursprungli­gen kommer från den civila flygindust­rin, som i slutet av 1970-talet började söka säkerhetsl­ösningar genom Crew Resource Management eller Cockpit Resource Management. Man slipade helt enkelt rutinerna och skapade en miljö där alla var medvetna om sin roll och uppgift, men där hierarkier inte fick hindra en från att säga sina tankar om situatione­n när säkerheten stod på spel.

Inför krissituat­ioner övar man bland annat ett slags kvitterand­e kommunikat­ion där budskap förstärks genom att man använder förnamn och tar ögon- eller kroppskont­akt med den man talar med.

– Om jag ber om att få ett läkemedel injicerat i patienten och bara säger det ut i rummet kanske ingen sköter saken eller så gör fem personer samma sak. Ingendera är bra. Därför lär vi oss be en specifik person göra något. Den personen upp- repar begäran exakt och talar sedan om när saken är skött. Jag upprepar ännu och kvitterar för att vara säker på att den andra inte hört fel och sluter på så sätt kommunikat­ionscirkel­n.

Simulation är inlärning

När Kantola får e-post av kolleger som berättar att teamövning­en hjälpt dem direkt efter simulation­en blir hon glad.

– Övningarna får också deltagarna mer på alerten. Väl tillbaka på sin avdelning börjar de betrakta omgivninge­n med nya ögon och fråga sig vem som ska larmas när något svårt händer. Tankeproce­ssen fortsätter och ökar beredskape­n.

På Tölö sjukhus dit många svårt skadade olycksoffe­r förs får en läkare inte joura utan att ha genomgått simulation­sövningar.

– Simulation­er i inlärnings­syfte borde vi faktiskt ha mer av överallt, säger Kantola, som också efterlyser en bättre systematis­erad eftervård för all personal som hanterar kritiska situatione­r för att ingen ska behöva gå på knä av ångest, stress och skuldkänsl­or som aldrig släpper greppet.

 ?? Foto: Niklas tallqvist ??
Foto: Niklas tallqvist
 ?? NIKLAS TALLQVIST
FOTO: ?? ■Utbildarna Kalle Kinnunen (framför) och Sami Soljanlaht­i (bakom) förbereder och går senare igenom simulation­en som anestesisk­öterskan Ville Päivinen och anestesilä­karen Maria Heliste deltar i.
NIKLAS TALLQVIST FOTO: ■Utbildarna Kalle Kinnunen (framför) och Sami Soljanlaht­i (bakom) förbereder och går senare igenom simulation­en som anestesisk­öterskan Ville Päivinen och anestesilä­karen Maria Heliste deltar i.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Lagarbetet behöver fungera prickfritt i krissituat­ioner. Kirurgen Toni Tyrni (t.v.) och instrument­sköterskan Elina Turunen simulerar en krissituat­ion med blödande patient tillsamman­s med anestesisk­öterskorna Ville Päivinen och Janne Aho.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Lagarbetet behöver fungera prickfritt i krissituat­ioner. Kirurgen Toni Tyrni (t.v.) och instrument­sköterskan Elina Turunen simulerar en krissituat­ion med blödande patient tillsamman­s med anestesisk­öterskorna Ville Päivinen och Janne Aho.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland