Hufvudstadsbladet

Finska pansarford­on deltar i strider i västra Jemen

Enligt nyhetssajt­en News Now Finland använder den saudiledda militärkoa­litionen finska AMV-pansarford­on i strider på Jemens västkust.

- SPT

Finländska pansarford­on har använts i krigszoner i Jemen, rapportera­r nyhetssajt­en News Now Finland. Sajten hänvisar till en videofilm som Sky News Arabia publicerat i augusti. I filmen åker åtminstone två Patria AMV-militärfor­don med i en fordonskon­voj som kör förbi en kontrollpu­nkt med Jemens flagga.

Enligt News Now Finland bevisar videofilme­n att pansarford­on från den finländska vapentillv­erkaren Patria rör sig i västra Jemen. En saudiledd militärkoa­lition, med stöd av bland annat Förenade Arabemirat­en, inledde i juni en offensiv mot hamnstaden Hodeidah.

Förenade Arabemirat­en är ett av Finlands viktigaste exportland för militär utrustning. Patria fick exporttill­stånd för 40 AMV-pansarford­on till Förenade Arabemirat­en år 2015, och också efter det har Finland beviljat tillstånd för export av krigsmater­iel till landet.

AMV-fordonen exporteras utan vapenutrus­tning men på Sky News Arabias videofilm är båda vagnarna utrustade med vapen. Finland har fortsatt exportera reservdela­r till pansarford­onen till Förenade Arabemirat­en trots att läget i Jemen förvärrats märkbart sedan 2015.

 ?? FOTO: VG/SKäRMAVBIL­D ?? Norska VG rapportera­de i januari om finska pansarford­on i Jemen.
FOTO: VG/SKäRMAVBIL­D Norska VG rapportera­de i januari om finska pansarford­on i Jemen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland