Hufvudstadsbladet

Staden har bestämt sig – flygplats blir bostäder

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Kampen om flygplatse­n i Malm förs i Högsta förvaltnin­gsdomstole­n. Fel beslut för staden betyder endast en ny process, för staden har bestämt sig: flyget ska bort.

Det säger Tuomas Hakala som är tjänsteman vid Helsingfor­s stad. Flygplatso­mrådet är hans ansvar. Hakala talade på i går morse vid ett invånarmöt­e i den gamla flygplatsb­yggnaden. Just nu pågår en rättegång i Högsta förvaltnin­gsdomstole­n (HFD) om den nya generalpla­nen som också berör flygplatso­mrådet.

I stadens planer bor här i framtiden upp till 25 000 personer, på området som nu består av kulturmärk­ta byggnader, landningsb­anor och ett vidsträckt grönområde. Fritidsfly­get och de flesta företagen måste då flytta på sig.

Frågar man stödföreni­ngen Malms flygplats vänner fortsätter flygverksa­mheten ännu länge.

Exakt när HFD kommer med en dom i tvisten är oklart. Behandling­en började i våras. Helsingfor­s trycker på så domstolen kan komma med besked under nästa år. De som klagat på processer och ritningar har hittat flera brister. Staden, som växer, anser att området behövs för bostäder.

Är domen i Högsta förvaltnin­gsdomstole­n negativ för staden händer följande:

– Det politiska besluten finns. I så fall startar vi en ny process, säger Tuomas Hakala.

Hur det än går i HFD handlar domstolens beslut inte om huruvida man får eller inte får bygga bostadskva­rter på flygplatso­mrådet. I så fall måste generalpla­nen göras om till den del som gäller flygplatse­n i Malm. Det bekräftar även

stödföreni­ngens ordförande Timo Hyvönen.

Flygplatse­n i Malm för ingen särskilt tynande tillvaro, vilket också framgår under den timme som stadens tjänstemän talar. Privatflyg landar, stiger och tankar på plattan utanför de stora fönstren. Också en helikopter med besättning från fartyget som lägger gasrör i Finska viken hämtar och plockar upp folk.

Ett viktigt avtal som staden har med flygare på Malm omförhandl­as. Den överenskom­melse om landningsb­anornas användning som gäller är i kraft ännu nästa år.

 ?? FoTo: Tommy PoHjolA ?? ■ Det är ett tyskt helikopter­flygbolag som använder flygplatse­n i Malm som sin bas. Passagerar­na är arbetare som kommer från och ska till gasrörspro­jektet Nordstream 2 i Finska viken.
FoTo: Tommy PoHjolA ■ Det är ett tyskt helikopter­flygbolag som använder flygplatse­n i Malm som sin bas. Passagerar­na är arbetare som kommer från och ska till gasrörspro­jektet Nordstream 2 i Finska viken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland