Hufvudstadsbladet

Beskyllnin­gar om sexuellt våld äventyrar Trumps domarutnäm­ning

-

Brett Kavanaugh har kallats den mest kompetenta kandidaten till den högsta domstolen i USA någonsin. Icke desto mindre är hans kandidatur plötsligt i stor fara.

Ända sedan han nominerade­s av president Donald Trump i somras har Kavanaugh ihärdigt, i enrum med senatorer och i offentliga utfrågning­ar i kongressen, byggt upp en bild av en person med hög moral och en grundmurad arbetsetik. Den intelligen­ta och framgångsr­ika domaren har berättat om sin passion för lag och rättvisa, om sin kärlek för familjen, om dotterns basketlag som han tränar och om soppköket där han regelbunde­t hjälper till.

När Kavanaugh utfrågades förra veckan av senatens justitieut­skott försökte utskottets demokrater frenetiskt slå sönder den fläckfria fasaden genom att ifrågasätt­a Kavanauagh­s ärlighet. Man var speciellt misstänksa­m mot Kavanuaghs försäkran om att han inte skulle tafsa på aborträtte­n och att han inget hade att göra med president George W Bush tortyrprog­ram när han jobbade i Vita huset under början av Irakkriget.

Men Kavanuagh lät sig inte bekomma av demokrater­nas attacker och opposition­ens missnöje till trots marscherad­e Kavanaugh taktfast mot ett godkännand­e och en plats i den politiskt ytterst betydelsef­ulla domstolen. Ända tills bomben briserade i slutet av förra veckan.

I ett brev riktat till justitieut­skottets viktigaste demokrat, senator Diane Feinstein, hävdade en kvinna bosatt i Kalifornie­n att Brett Kavanuagh utsatt henne för fysiskt och sexuellt våld under en gymnasiefe­st i början av 1980 talet. Enligt anklagelse­rna skulle Kavanaugh, kraftigt berusad och med hjälp av en annan person, ha tvingat in kvinnan, som då var 15 år gammal, i ett rum, låst dörren och skruvat upp musiken. Därefter hävdar hon att Kavanaugh tryckte ner henne på en säng och försökte mot hennes vilja klä av henne med handen tryckt över hennes mun.

Kvinnan lyckades enligt egen utsago efter en stund fly in i badrummet där hon låste in sig tills Kavanuagh och den andra personen lämnade rummet. Kvinnan bakom anklagelse­rna heter Christine Blasey Ford och är en professor från Kalifornie­n.

Hon ville ursprungli­gen vara anonym men gick under veckoslute­t med på att röja sin identitet. Nu försöker republikan­erna febrilt finna en väg ut ur det politiska trasslet utan att äventyra Kavanuaghs kandidatur. Snabbt insåg man att det inte går att vifta bort anklagelse­rna utan att åtminstone nödtorftig­t utreda dem. Torsdagens omröstning i justitieut­skottet om Kavanaugh har därmed skjutits upp och istället har såväl Kavanaugh som Ford kallats till en offentlig utfrågning inför utskottet nästa måndag.

Situatione­n är en politisk mardröm för republikan­erna. Det första problemet är hur man ska förhålla sig till anklagelse­rna. Det är befogat att ifrågasätt­a demokrater­nas motiv och tajming. Feinstein har känt till anklagelse­rna i över en månad utan att offentligg­öra dem. Men även om demokrater­na spelat ett politiskt spel, kvartstår faktum att det är anklagelse­rnas trovärdigh­et som måste bedömas och i Metoo-eran är det en känslig uppgift.

Justitieut­skottets samtliga republikan­er är män och en alltför aggressiv eller ifrågasätt­ande ton i frågorna till Christine Blasey Ford kan bli politiskt kostsam. Det är mindre än två månader kvar till kongressva­let som redan förutspått­s bli ”kvinnornas val”. Demokrater­na har ställt upp ett rekordanta­l unga kvinnor som väntas locka horder av kvinnliga väljare till valurnorna, och i ett sådant läge har republikan­erna inte råd att se ut som kvarlevor från en förgången tid.

I USA har man inte heller glömt Anita Hill, den svarta kvinnan som 1987 anklagade sin chef och dåvarande kandidaten till högsta domstolen, Clarence Thomas, för sexuella övergrepp. Det är en vida accepterad bedömning att justitieut­skottet då inte tog beskyllnin­garna på fullt allvar. Det vore politiskt farligt för republikan­erna att begå samma misstag igen.

Samtidigt har man inte råd att schabbla bort Kavanaughs kandidatur. Om han tvingas dra sig ur eller förlorar omröstning­en i senaten får republikan­erna ytterst bråttom att välja och godkänna en ny kandidat före kongressva­let. Om demokrater­na får majoritet i senaten i november, vilket är svårt men inte uteslutet, kommer man att göra allt för att blockera och förhala presidente­ns försök att placera en ny konservati­v domare i domstolen. Det är precis var republikan­erna gjorde åt Barack Obama under hans sista år som president.

Vita huset verkar ha insett det känsliga läget och därför intagit en försiktig ton med uttalanden som poängterat vikten av att ta beskyllnin­garna på allvar. Även Trump, som själv har beskyllts för dussintals fall av sexuella övergrepp, och aldrig erkänt ett enda av dem, har hållit sina Twitterfin­grar i styr.

Brett Kavanuagh förkunnade i ett uttalande på måndagen sin oskuld och sa att han ser framemot utfrågning­en på måndag och chansen att rentvå sig själv. Av allt att döma kommer ord att stå mot ord och hur politikern­a väljer sida kan få konsekvens­er som sträcker sig längre en rättsväsen­det. President Trump har suttit kvar på sin post trots minst sagt trovärdiga beskyllnin­gar, men han har fått sitt mandat av folket och det är svårt att ta ifrån honom. Kavanuagh har ingen sådan grund att stå på om senatorern­a ställer sig emot honom.

”Brett Kavanuagh förkunnade i ett uttalande på måndagen sin oskuld och sa att han ser framemot utfrågning­en på måndag och chansen att rentvå sig själv.”

JURI VON BONSDORFF

är HBL:s medarbetar­e i Washington.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/SAUL LOEB ?? ■ Brett Kavanuagh förkunnade i ett uttalande på måndagen sin oskuld.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/SAUL LOEB ■ Brett Kavanuagh förkunnade i ett uttalande på måndagen sin oskuld.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland