Hufvudstadsbladet

Spike Lee har ett kvinnoprob­lem

Som vuxen förstår jag att man inte behöver acceptera blinda fläckar ens hos en regissör som Spike Lee – man kan och får tala om dem.

- MARYAN ABDULKARIM har vuxit upp i Tammerfors och verkar nu i Helsingfor­s som fri skribent.

För tillfället visas filmen The BlacKkKlan­sman av manusförfa­ttaren och regissören Spike Lee på biografern­a. Filmen bygger på verkliga händelser och har fått ros och beröm sedan premiärvis­ningen i Cannes, där den fick stående ovationer i sex minuter. Temat för filmen är aktuellt och Lee knyter an till dagens politik i USA. En viktig film alltså.

Som regissör har Spike Lee ofta lagt fokus just på temat ras och etniska relationer i USA. Till exempel filmen Bamboozled behandlar blackface och minstrelsh­ower med satirens verktyg.

I de filmer som Spike Lee själv skrivit manus till har ändå alltid märkts en oförmåga att skapa mångbottna­de kvinnliga karaktärer. Han har genom åren kritiserat­s för den här bristen, och en del av kritiken finns också med i självbiogr­afin Spike Lee: That’s my story and I’m sticking to it. Bland kritikerna finns bland annat kvinnor som spelat i hans filmer och hustrun Tonya Lewis Lee, som var besviken på hur kvinnobild­en utvecklas i filmen Girl 6: ”Du klär upp vackra, sexiga kvinnor och de talar snuskighet­er i telefonen.”

Rosie Perez, som spelade i filmen Do the Right Thing, har efteråt berättat hur svår filmens isbitsscen var för henne. I scenen för Mookie, spelad av Spike Lee, en isbit över Perez bröstvårto­r. Perez har berättat att scenen var mycket annorlunda än vad den varit i manuskript­et, och än vad man låtit henne förstå.

Genom metoo-rörelsen har manliga regissörer­s arbete granskats något mer kritiskt än tidigare. Spike Lees kvinnliga karaktärer har ändå kritiserat­s redan i åratal, men de har inte fått lika mycket uppmärksam­het.

Till exempel hos oss i Finland har fokus för den senaste filmen, och därmed dess regissör, legat på en finsk skådespela­res roll i en stor Hollywoodf­ilm. Det har inte funnits så mycket tid att analysera själva filmen, regissören eller innehållet. Kanske Lees besök på filmfestiv­alen Kärlek & Anarki för med sig en ändring i den saken.

Enligt Vanity Fair är Patrice i The BlacKkKlan­sman en påhittad karaktär i berättelse­n. En man behöver en kvinna vid sin sida, eller hur var det? Så är Patrices roll också att vara en motsats till karaktären Ron, och ett föremål för romantiskt intresse. Rollen understryk­s i en scen där Ron på skoj kallar henne för Angela Davis. Really, bro?

Ända sedan jag var ung har jag tittat på Lees filmer och tänkt att särskilt hans sätt att skildra svarta kvinnor är ett nödvändigt ont, som kommer med paketet. Som vuxen, och efter att ha läst mer om saker och ting, förstår jag att man inte behöver acceptera blinda fläckar ens hos en regissör som Spike Lee – man kan och får tala om dem. Det betyder inte att jag inte uppskattar hans arbete som en regissör som behandlar rasism, eller som en regissör som är så lojal mot sin favoritskå­despelare Denzel Washington att han inlett ett samarbete med dennes son John David (det senare är humor). Han kan bättre – och om han inte kan så kan han för min del stiga åt sidan.

Texten är översatt från finska av Jenny Bäck.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland